De ce unii oameni au o viață grea

Când într-o manieră inconștientă alegi partenerii, prietenii sau iubiții care te resping ca individ în  același fel în care ai fost respins în copilărie, viața ta
se transformă într-un infern.
Inconștient, cauți să te întorci la traumele majore, din dorința de a gestiona conflictul.
Repetitiv, oamenii cu un start dramatic de viață revin la situații dureroase, încălcând principiul plăcerii.
Cred că sunt urmăriți de un destin nefast de care par incapabili să se desprindă.
Aducerea în universul lor personal a unor figuri care îi tratează exact în același mod în care au făcut-o părinții lor înseamnă reîntoarcerea la obiectul rău originar sau preferința pentru unul nou, care este echivalentul simbolic al obiectului rău.
Cu alte cuvinte, părintele rău este substituit cu oameni răi, selectați inconștient din cadrul societății.
Problemele primare apărute în relațiile copil părinte se repetă și în viața adultă, subconștientul încercând să rezolve o traumă de la începutul vieții.
Dacă nu înțelegem acest lucru, ajungem să reproducem la infinit atașamentele copilăriei.
Este motivul pentru care victimele se întorc la părinții abuzivi, la partenerii care îi maltratează, recreând realitatea emoțională cu care s-au obișnuit în copilărie.
Reeditarea relațiilor deficitare din familie se poate vedea și în relațiile noastre profesionale, fiind reconstrucția frustrărilor pricinuite de părinții noștri.
 La un moment dat, am întâlnit-o pe S. care era directoarea unei grădinițe, iar subalternele ei o tratau mizerabil.
La suprafață, lăsa să se înțeleagă că gestionează lucrurile, însă la scurt timp după numirea în funcție, s-a îmbolnăvit de anxietate, a pierdut foarte mult în greutate și avea insomnii frecvente.
Este un exemplu clasic de reactualizare a relațiilor nesănătoase din familie în care, un subiect reconstituie tiparele interrelaționale bazate pe supraviețuire.
S. joacă rolul femeii puternice și impasibile, „rezolvând“ astfel problema.
„Dacă nu le arăt suferințele mele, mă vor considera puternică și vor trebui să înceteze bârfele și atacurile.“
O privire atentă asupra situației lui S. ne arată vulnerabilitatea ei la critici, incapacitatea de a-și impune autoritatea, neputința de a se face respectată și absența Sinelui ei autentic la locul de muncă.
Crede că trebuie să construiască un Sine Fals Profesional pentru a putea face față abuzurilor, așa cum, micuță fiind, să fie ea însăși, era secundar adaptării și supraviețuirii la cerințele imperative ale părinților.
Ea continuă să aștepte susținere emoțională din partea abuzatorilor autocreați (alege inconștient un loc de muncă frustrant, așa cum a fost copilăria ei), dar este învinsă și epuizată la fel cum fusese și în copilărie.
 Această dramă îi permite să trăiască într-o lume identică cu cea pe care a cunoscut-o în primii ani de
viață.
Astfel de persoane ajung să își construiască subconștient modul de viață care reproduce exact tipul de sentimente pe care le-au simțit când erau mici.
Nu este exclus ca S. să găsească o organizație sănătoasă, dar asemenea posibilități sunt ignorate sau refuzate.
Pentru indivizii traumatizați, iubirea autentică este ireală și străină, iar comportamentele sănătoase, neatrăgătoare și pot produce frică, pe când comportamentele anormale sunt acceptate și percepute ca familiare și, prin urmare, reale.

Fragment din cartea Vindecă-ți viața vindecându-ți copilăria.

Autor: Nicoleta Popliceanu

 

Stoc epuizat

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field