Iubirea – Cum să faci pe cineva să te iubească

iubirea

1.Ce este iubirea?

Iubirea continuă să fie și astăzi unul dintre fenomenele cele mai necunoscute.

Aș dori să ilustrez un fapt surprinzător: chiar și oameni realizați, capabili ori instruiți, sunt adesea în necunoștință de cauză.

În  pofida nenumăratelor cercetări din domeniul științelor umane și sociale, oamenii nu au aflat nimic precis despre ce e dragostea.

Cu toate acestea, am observat că, suntem tulburați cel mai frecvent de problemele vieții noastre sentimentale.

La început, am fost complet derutată. Vrei să fii iubit și să iubești? Nimic mai firesc, mă gândeam.

Dar de ce oamenii nu acordă prioritate carierei și realizării personale?

Nu este firesc ca ei să se preocupe să obțină o locuință în care să se simtă bine, o carieră care îi face împliniți, sănătate și prieteni, înainte de a se gândi să formeze un cuplu?

Răspunsurile la această întrebare le-am găsit mai târziu, după ce am înțeles că, atunci când caută iubirea, oamenii nu renunță la carieră și la dezvoltarea personală, ci pur și simplu, ei amestecă iubirea cu toate celelalte domenii:

Am constatat că, o femeie poate alege să se îndrăgostească de un bărbat care are un apartament sau o casă.

O tânără poate să fie interesată de un bărbat care îi dă de lucru în compania lui.

Un bărbat se poate baza atât pe venitul partenerei cât și pe al lui, pentru a achiziționa o locuință în rate.

În felul acesta, am făcut cunoștință cu gândurile care stau la baza iubirii.

Am văzut că oamenii nu dau la o parte alte domeniile importante ale vieții lor, ci cumva, se bazează pe iubire pentru a obține mai multe, în toate ariile existențiale.

Toată lumea dorește iubirea pentru că ne face să trăim bucurii și plăceri de o intensitate inegalabilă însă, ce facem când ne produce cele mai dureroase stări?

Putem controla iubirea?

Putem face intenționat pe cineva să ne iubească?

Putem să anulăm sentimentele când ne produc suferință?

Pentru a avea răspunsul la astfel de întrebări, trebuie să aflăm ce este iubirea.

În activitatea mea de trainer și de terapeut, am constatat că, oamenii se plâng dacă nevoile lor sunt nesatisfăcute și sunt mulțumiți când nevoile le sunt satisfăcute.

Iubirea nu face nicio excepție.

Oamenii sunt simpli: fie aleargă după plăcere, fie evită durerea.

Ei se îndrăgostesc de persoanele care îi fac fericiți și se plâng de cei care îi fac nefericiți.

Definiția iubirii

Iubirea este un sentiment intens care apare dacă cineva ne satisface cele mai puternice nevoi și dorințe.

Dacă vom accepta și vom înțelege acest simplu fapt, atunci va fi mult mai ușor să fim iubiți.

Prin urmare, la întrebarea: Pot să fac pe cineva anume să mă iubescă?, răspunsul corect este:

Ce își dorește acea persoană?

Poți să îi oferi acele lucruri?

Ești dispus să faci și să fii ce își dorește?

Dacă, de exemplu, o femeie găsește atrăgător un bărbat înalt, atletic, cu o personalitate puternică, stabil financiar și echilibrat; iar tu ești dependent de alcool, ai câteva kilograme în plus și ești cartofor, ești determinat să renunți la vicii și să faci mișcare?

Dorești să duci o viață responsabilă și să ai o carieră respectabilă?

Cel care pune preț pe anumite calități (totul depinde de scara de valori a acelei persoane), se va îndrăgosti de o persoană care are asemenea calități.

2.Ce este iubirea din perspectiva spirituală?

Unii oameni vor obiecta că aceasta nu este dragoste, ci afacere însă, realitatea este că, dacă cineva apreciază anumite calități, se va îndrăgosti de o persoană care are asemenea calități.

Pot să aibă și alții însușiri extraordinare și să nu prezinte interes, dacă acele calități nu sunt importante pentru noi.

Dacă te-ai întrebat vreodată, de ce o femeie mai puțin atrăgătoare sau cu mai puține realizări decât tine a fost selectată, acesta este motivul, însușirile tale excepționale nu corespund așteptărilor bărbatului care te interesează.

Știu că nu pare prea romantic, dar așa suntem noi oamenii.

Cei care consideră că dacă nu este iubire necondiționată nu este iubire adevărată, știu prea puține despre modul în care funcționează un om.

Cu cât cineva primește mai multe satisfacții, cu atât va iubi mai mult, dar dacă cineva este tratat din ce în ce mai prost de partener, sentimentele vor scădea pe măsura decepțiilor suferite.

La acestea se adaugă și faptul că doi parteneri pot evolua diferit.

Dacă unul participă la tot felul de seminarii și se dezvoltă personal, social și profesional, iar celălalt stagnează, la un moment dat, este posibil, să nu mai fie compatibili.

Dacă la douăzeci de ani, fericirea înseamnă să te urci pe motocicletă, să cutreieri țara, să ții petreceri cu bere și pizza până în zori, iar fata ideală este colega de facultate cu părul plin de bucle și fustă scurtă care sucește mințile tuturor băieților; la patruzeci de ani, când te întorci acasă de la un job solicitant, în care competiția este nemiloasă, probabil că nu dorești să calci pe conserve strivite de bere și să te împiedici de petrecăreți împrăștiați peste tot.

Oamenii care spun că doar iubirea necondiționată este adevărată, fac parte din stadiul 1 al iubirii.

3. Cele 3 stadii ale iubirii

1.Imaturitatea

Ideea că dragostea unei persoane trebuie meritată este cunoscută de oamenii maturi.

Ei știu că într-o relație nu doar se ia, ci se și oferă.

Dacă ești imatur, nu vei considera că le datorezi ceva celor care fac eforturi pentru tine.

Vrei să fii iubit așa cum crezi tu și fără condiții.

Vei aștepta să fii servit tot timpul, fără să vrei să îți răsplătești partenerul în vreun fel.

O astfel de relație nu se bazează pe reciprocitate și nu va dura.

2. Stadiul 2 al iubirii

Numai pentru că cineva s-a îndrăgostit de tine și relația a fost satisfăcătoare la început, crezi că lucrurile trebuie să meargă de la sine.

Consideri că partenerul este dator să te iubească până la sfârșitul vieții, numai pentru că l-ai făcut fericit 5 luni sau 15 ani…

Adevărul este că, pe parcursul anilor, mulți oameni ajung să se neglijeze și să își neglijeze relația pentru că se obișnuiesc cu perechea lor.

Doar pentru că pentru cineva o anumită persoană este obișnuită, nu înseamnă că acel bărbat/acea femeie nu este extrem de dezirabil/ă pentru alte persoane.

3.Stadiul 3 al iubirii

Oamenii își fac relații pentru a obține într-o măsură rezonabilă fericirea.

Acest stadiu aparține adulților care înțeleg că iubirea se bazează pe reciprocitate și care își dau seama că dacă doresc să fie iubiți, este necesar să ofere momente speciale și să își trateze corect și afectuos partenerii.

4.Despre iubire – când este exagerată

Când nu este împărtășită, iubirea poate deveni distructivă, mai ales când faci prea mult.

Un tânăr de 37 de ani s-a îndrăgostit de o femeie făcându-și conștiincios datoria de a o seduce.

I-a cumpărat cadouri costisitoare, a invitat-o pe o insulă în Grecia și a călătorit pentru ea, epuizându-și resursele financiare câștigate cu efort.

A copleșit-o cu mesaje și i-a acordat toată atenția iar spre marea lui surprindere, ea i-a întors spatele, tratându-l cu indiferență.

Când iubești un adult care nu este capabil să îți răspundă la sentimente, convingerea mea este că acea persoană te poate agrea, dar că nu te va iubi, dacă nu poate găsi în tine partenerul pe care și-l dorește.

Când doi oameni se iubesc reciproc, este pentru că amândoi sunt înnebuniți unul după celălalt. Fiecare simte că celălat este răspunsul potrivit la propria fericire.

Consider că la început este bine să dai, pentru a îți oferi ocazia să faci o altă persoană să se simtă minunat și cred, de asemenea, că dacă, după ce ai dăruit o perioadă de timp, nu apare niciun rezultat, este posibil să nu fii ceea ce își dorește cealaltă persoană.

Dacă continui să dai, fără a primi nimic în schimb, cu timpul, acea persoană își va pierde considerația față de tine.

Va învăța că îi vei da ce dorește indiferent de felul în care te tratează.

Acesta este un exemplu perfect de dragoste exagerată.

Afecțiunea, timpul, serviciile și favorurile noastre trebuie meritate, iar dacă dai la infinit, neprimind altceva în schimb, îi vei învăța pe oameni să nu țină seama de tine.

Prima premisă a iubirii este respectul, iar dacă accepți totul și nu stopezi o atitudine meschină, efectul va fi unul contrar iubirii.

Cel mai mult sunt respectați oamenii care nu tolerează un comportament lipsit de considerație.

Prin urmare, pentru a afla unde te situezi cu adevărat, este necesar să știi care sunt acele lucruri care fac ca o anume persoană să te iubească (uneori este suficientă o simplă discuție la o cafea pentru a afla ce  îl face fericit pe un potențial partener). După ce ai înțeles cele mai importante dorințe și nevoi ale acesteia, ce dorește de la tine, îți vei putea face o idee dacă tu poți și îți dorești să i le îndeplinești pentru a asigura reușita relației.

Dacă vei oferi comportamentele și calitățile așteptate, vei inspira sentimente foarte pozitive față de tine.

Însă numai pentru că înțelegi ce așteaptă cineva de la tine, nu înseamnă și că ești dispus să faci acele lucruri.

5.Aici intervine un alt concept în iubire și anume, compatibilitatea.

Chiar dacă ne dorim mult dragostea unui anume partener, unele caracteristici nu pot fi manevrate.

Dacă, de exemplu, o femeie este atrasă de sportivi sau de bărbați care își petrec timpul liber în natură, iar tu ești genul de muzician care exersează un instrument clasic, te simți ca la tine acasă în sălile de concert și refuzi orice senzație extremă, nu îi vei putea oferi acel stil de viață, pur și simplu, pentru că ai o altfel de personalitate.

Este important să ne dăm seama ce condiții trebuie întrunite pentru a fi iubiți de cineva și dacă noi suntem, în mod natural, ceea ce caută persoana respectivă. Pentru cei care se deosebesc mult unul de celălat în probleme fundamentale, o relație de succes nu va fi posibilă.

Ne simțim bine cu persoane care sunt asemenea nouă, gândesc ca și noi, au valori asemănătore și preferințe similare în petrecerea timpului liber, religie, stil de viață, viața socială etc.

În concluzie, avem o concepție de bază de la care putem porni, indiferent de reținerile pe care le avem:

Ce își dorește această persoană?

Sunt eu ceea ce caută și pot să îi ofer genul de experiențe pe care le așteaptă?

Ce îmi doresc eu?

Este această femeie/este acest bărbat răspunsul la relația de iubire de care eu am nevoie?

Suntem făcuți unul pentru celălalt?

Dacă ești interesat de subiect, citește și articolul despre suflete pereche.

 

Nicoleta I. Popliceanu

Trainer de dezvoltare personală și spirituală

Autor

 

 

 

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field