Comunicarea asertivă

Ai simțit vreodată că nu este momentul potrivit să ceri ceea ce ai nevoie?

Ai crezut că dacă tu ții cont de ceilalți și ei vor face același lucru pentru tine?

Ai tendința să pui nevoile altor oameni deasupra nevoilor tale?

Mi-am luat lecțiile despre co-dependență din propriile experiențe de viață, amânând momentul când nevoile mele vor fi luate în considerare, așteptând ca oamenii să răspundă nevoilor mele, așa cum eu țineam cont de nevoile lor, până într-o zi când am ajuns sufocată de comportamente egoiste.

Am învățat că dacă te comporți corect nu este o garanție că și ceilalți vor răspunde la fel.

Eu eram la fel de importantă ca toți ceilalți și tu ești la fel de important, toți suntem importanți în mod egal și în acest moment și în această secundă nevoile noastre sunt la fel de importante ca ale celorlalți.

Am luat aceste experiențe în care am amânat propriile mele necesități și le-am folosit în munca  cu oamenii pentru a-i învăța cum să-și trăiască viețile într-un mod mai sănătos și iubitor, fără să pună pe planul doi ceea ce simt.

Ți s-a întâmplat vreodată să fii în circumstanțe agitate, cum ar fi în backstage-ul unui eveniment și cineva să se comporte cu tine repezit sau să ți se adreseze pe un ton ridicat?

Și cu toate acestea ai cooperat, pentru că acea persoană se grăbea sau era înnebunită de anumite lucruri care au intervenit în ultima clipă și care erau un factor de stres? Iar tu ai considerat că în acele momente era mai important ca evenimentul să se desfășoare fără erori majore și ți-ai înghițit starea de disconfort și sentimentele?

Sau ai vizitat pe cineva și la un moment dat a spus sau a făcut ceva nepotrivit, iar tu deși nu te-ai simțit bine, ai ales să taci pentru că erai în casa acelei persoane? Sau în automobilul ei?

Acestea sunt momente în care intri automat în starea de copil.

Când erai mic părinții îți observau constant nevoile și săreau repede să îți aducă tot ceea ce era necesar.

De aceea, tu speri ca oamenii să observe că suferi și să își dea seama care sunt limitele tale sau să înțeleagă ce ți-ar place, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă așa.

Atunci când credem că nu este momentul sau locul potrivit, îi lăsăm  pe alții să ia constant de la noi și trecem nevoile noastre pe un loc secund. Numai că, de multe ori, circumstanțele ideale nu mai vin.

Nu știm că este oportun să primim respect în orice criză și în orice circumstanțe.

Dacă ai dificultăți în a cere ajutorul și a-i lăsa pe oameni să știe care sunt sentimentele tale, imaginează-ți cum ar fi să ai o viață în care nevoile tale sunt luate în considerare în mod egal, în care oamenii îți respectă nevoile și tu le respecți nevoile.

O viață în care nu numai tu îi înțelegi pe ceilalți, ci și ei te înțeleg pe tine, în care nu numai ție îți pasă de ei ci și ei se preocupă în mod sincer de tine.

Pentru a crea o astfel de viață, este important să îți pese suficient de mult de tine, astfel încât să fii onest cu propriile sentimente și să îți recunoști și accepți nevoile.

Când nu ne iubim și nu ne respectăm pe noi înșine, ne blocăm nevoile și sentimentele și de multe ori, nici nu vrem să recunoaștem că ele există.

S-ar putea să nu vrei să conștientizezi  că te simți singur și că ai nevoie de iubire, de mai mult respect, sau de siguranță financiară.

Sau că ai nevoie de ajutor acasă.

Noi alungăm din conștiință ceea ce simțim, atunci când nu vrem să ne confruntăm cu ceea ce s-ar putea întâmpla dacă acționăm pentru a face schimbări.

Ne gândim la consecințele posibile și nu mai acționăm.

Dacă i-am obișnuit pe cei din jur să ne trateze rău și să profite de noi, este pentru că nu ne respectăm iar atunci când nu ne respectăm, vom deveni o țintă sigură pentru oamenii fără scrupule care îi folosesc întotdeauna pe cei vulnerabili.

Avem și o responsabilitate pentru familiile noastre.

Fiecare acțiune pe care o facem îi învață pe copii o lecție.

Copiii învață din exemple, nu din ceea ce le spunem.

Dacă nu ne onorăm sentimentele, îi programăm să pună nevoile altora pe primul plan și să accepte neglijarea și abuzurile.

Când ei văd că nu avem grijă de noi învață să nu aibă grijă de ei.

Când noi ne respectăm și arătăm că nevoile noastre sunt la fel de importante ca ale celorlalți, copiii învață că nevoile oamenilor sunt egal importante.

Primul pas în vindecare este să privim cu onestitate în sufletul nostru și să conștientizăm care sunt nevoile noastre și sentimentele pe care le-am înghițit de teama repercursiunilor care vor urma dacă le vom exprima.

Dacă nu le aducem în conștiință, ele se vor transforma în adicții, vom mânca prea mult, vom dormi prea mult, fumăm, consumăm alcool, devenim dependenți de sex, droguri, jocuri de noroc, datorii, Internet, etc.

Starea de rău se va accentua datorită frustrării  constante a nevoilor noastre naturale iar ceilalți vor simți la nivel instinctiv că ceva nu este în regulă.

Noi nu vrem să ne dăm seama că suferim și atunci fugim din realitatea mult prea dură.

Această fugă poate să fie într-o poveste imaginară, să construim o lume fără gânduri funcționale, și care nu sunt fondate pe realitate.

Ascundem ceea ce simțim pentru că noi credem că dacă vom exprima aceste sentimente, suferim mai mult. Că vor exista repercursiuni.

În realitate, suferința încetează când ne onorăm sentimentele și nevoile și le comunicăm în mod asertiv, nu ca un copil mic, țipând, prin agresivitate, făcând reproșuri și condamnându-i pe ceilalți, ci ca un adult:

– Nu mai am timp să plătesc facturile, sunt obosită în ultima vreme, te rog să achiți tu factura la gaz. Mulțumesc.

Câteodată ne temem de consecințele care ar putea deriva din comunicarea asertivă a nevoilor noastre, când am putea  pierde un avantaj, o proprietate sau un venit, dacă cerem ceea ce merităm.

Soțul ar putea divorța.

La serviciu am putea fi concediați dacă dorim o mărire de salariu.

Însă dacă suntem lipsiți de respect față de noi înșine și nu onorăm ceea ce simțim și avem nevoie, cu timpul ne îmbolnăvim sau ajungem complet epuizați emoțional.

Nu putem controla cum se comportă alte ființe umane, însă dacă cineva nu dorește să țină cont de nevoile tale, ar fi bine să te gândești de ce mai este o asemenea persoană în viața ta.

Comunicarea asertivă nu se referă doar la familie și la prieteni ci include toată viața ta pentru că are impact în tot ceea ce faci.

Dacă nu îți explici nevoile acasă, este posibil să nu o faci nici în alte colective.

Dar dacă începi cu pași mărunți, vei vindeca multe relații și vei fi o inspirație pentru ceilalți.

Îi vei ajuta pe oameni să te respecte, să se îndrăgostească mai profund de tine și să folosească un model mai sănătos de relații.

Ca să fii respectat începe prin a te respecta pe tine însuți.

Autor: Nicoleta Popliceanu

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field