Dacă stau în relații abuzive sunt masochist?

Din cauza situațiilor înjositoare pe care le acceptă  persoanele care au dificultăți în a se desprinde din relația cu un partener toxic, nu este o raritate să considere că sunt masochiste sau că ceva nu este în regulă cu ele.

Într-o zi te îndrăgostești, totul merge bine o vreme apoi, celălalt începe să facă remarci abuzive la adresa abiltăților tale, carierei, aspectului fizic, rudelor sau trecutului tău etc.

Nu trece mult și abuzurile verbale sunt acompaniate de indiferență, discuții care te înnebunesc, dispare neanunțat și este nervos dacă soliciți explicații, urmează infidelitatea, lipsa totală de empatie pentru sentimentele tale, tratamentul plin de cruzime dacă te îmbolnăvești, ești epuizat sau treci printr-o criză.

În final, manipulatorul ia în vizor situația ta financiară sau proprietățile, încercând să și le însușească.

Sunt momente în care te urăști, pentru că ai sentimente pentru cineva care te tratează mizerabil, dacă te-a înșelat, te gândești obsesiv la persoana respectivă și nu poți să fii calculat și să treci mai departe, așa cum îți spune mintea rațională.

Tu știi că nu este bine ce-ți face și că nu meriți așa ceva însă, nu poți să simți ce vrei să simți și să ai rezultatele de care ai nevoie, pentru a fi liber.

Nu este neobișnuit să îți treacă prin cap că dacă ai fi bogat, mai slab, dacă ai găsi o pereche mult peste nivelul acestuia, dacă dintr-o dată ai face un salt șocant în carieră, ar fi cea mai mare lovitură pe care ai da-o și ți-ai vedea de viața ta magnifică, fără să te mai uiți în urmă…

Dar, adevărul este că, lucrurile nu cresc peste noapte, tu nu te dezvolți rapid ca într-o ficțiune și nu poți progresa artificial, sărind zeci de etape și treptele unei scări întregi, de la o zi la alta.

Și, aluneci înapoi în suferință, nopți nedormite, nu poți mânca, îți pierzi stima de sine, poate îl suni astfel, te simți și mai umilit sau îi dai o nouă ocazie să te umilească.

Cu toate acestea nu ești masochist.

Masochiștii, contrar aparențelor, au multă putere în cuplu.

Tu, în schimb, nu poți să iei deciziile pe care știi că ar trebui să le iei. Nu poți să acționezi în acord cu mintea ta rațională.

Nu ești masochist din următoarele motive:

 1. Multe victime în relații toxice, reușesc, în cele din urmă, să își părăsească agresorii. Cele care nu reușesc, nu înseamnă că își doresc să sufere sau că le place cum sunt tratate.
 2. Aceia care au scăpat de cei care le făceau rău se simt ușurați și liberi. Nu își mai doresc să treacă prin ceva asemănător cu ceea ce li s-a întâmplat. De multe ori, suflă și în iaurt, pentru a nu se mai repeta istoria.
 3. Unele persoane reușesc să își refacă viața alături de un partener care nu îi abuzează. Nu sunt nostalgice cu privire la trecut, își recapătă încrederea în sine. Nu se plâng că le lipsește suferința.
 4. Dacă ai probleme cu stima de sine pentru că te-ai băgat în așa ceva este necesar să știi că, etapa de seducție de la început, nu prezintă decât puține indicii despre ce va deveni relația. Este mult mai dificil să ieși dintr-o legătură toxică decât să te retragi dintr-o uniune normală, în care ambii parteneri nu mai au nimic de împărțit.
 5. Persoanele toxice stabilesc un climat de teamă, care te-ar putea inhiba. De exemplu, frica de o suferință și mai mare, dacă l-ai părăsi.

Dacă ne despărțim, rămân fără acoperiș deasupra capului, fără mijloace de subzistență, mi-e teamă de ce spun oamenii etc.

Câteodată frica este irațională, obiectul ei fiind doar închipuirea victimei.

 1. Victimele se află într-o mare stare de suferință.
 2. Dacă te îndrăgostești de un abuzator și relația durează, nu înseamnă că masochismul este singurul motiv.

Răspunsurile se află în copilăria ta, când modul de comportare al părinților, au format în mintea ta modele prin care intri și rămâi în relații nesănătoase.

Acestea te programează să:

 • oferi timp și sentimente unor oameni care nu te merită și te predispun la pierderi;
 • fericirea ta și echilibrul în relații să nu fie o prioritate pentru tine;
 • confunzi vinovăția, mila, teama, dependența afectivă cu dragostea;
 • să nu îți dai seama încă din primele săptămâni de scăderea prelungită a respectului de sine, din cauza persoanelor cu care interacționezi;
 • nu dai atenție simptomelor psihosomatice care îți arată că ceva nu este în regulă și nici nu știi cum să le descifrezi;
 • nu te lași îngrijit sau asistat de profesioniști ai sănătății emoționale sau de medici;
 • dai voie să fii distrus emoțional, depresia este al doilea infern, pe lângă cel creat de abuzator.

Relația te distruge? Rupe-o.

Este mai bine să te desparți și să o iei de la zero decât să te îmbolnăvești sau să mori.

 

Răspunde, într-un comentariu sub acest articol, la întrebarea: Ce te motivează să rămâi într-o relație care nu este bună pentru tine și ce te inhibă să acționezi pentru a te despărți?

 

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

6 Comments

 • Sandar Catalina

  Reply Reply 04/12/2018

  Am inteles motivul pt care se intampla totul.Am incercat sa ajut.Stiu ca nu pot schimba eu omul fara voia lui.Este tatal copiilor mei.😪

 • Alina

  Reply Reply 20/01/2019

  Nici nu mai stiu. Nu mai am incredere in mine. Nu mai am energie. Ma urasc si ma dispretuiesc.

  • Bună ziua, Alina!

   Există resurse incredibile în interiorul tău chiar, dacă, rănile copilăriei dor atât de mult încât nu îți mai realizezi potențialul.

   Având în vedere intensitatea stărilor, îți recomand să apelezi la ajutor calificat.

   Numai bine! 💓

 • John

  Reply Reply 03/04/2019

  As putea spune ca ce ma motiveaza este credinta ca macar eu poate ma voi linisti, vindeca sau lumina in vre-un fel astfel ca si copii mei sa aiba un tata si o mama impreuna, pseudo-normali ea nefiind constienta inca de durerea ce o provoaca imprejur.
  Ce ma inhiba sa raman: doi copii minunati pe care nu as dori sa-i vad crescuti numai de catre mama lor, genul clasic si reprezentativ a nevrozei de tip ,,borderline” in conditiile in care riscul de a intalni un judecator ,,open minded” care sa-mi incredinteze copii la divort este foarte mic, eu fiind barbat.

  Este impamantenita credinta, si in instantele de judecata din pacate, ca abuzatorii in familie sunt numai barbatii, de aici in majoritatea cazurilor de divort copii sunt dati mamei.
  Deja nu mai sunt un om intreg ( si nu pot explica aici prin ce trec) dar nu ma pot desprinde datorita celor doi copii, riscand sa raman fara ei.

  • Bună ziua, John!

   În situațiile de acest gen, este recomandat să documentezi toate faptele, fiecare abuz și să te vindeci emoțional pentru a te putea prezenta echilibrat în fața organelor. Oamenii cu tulburări psihice severe ne apasă butoanele, dacă le avem și, asta ne face să nu ne înfățișăm în cea mai bună lumină la judecată și ne descresc șansele.

   Există nenumărate persoane care au câștigat custodia copiilor, folosind această strategie, după vindecarea traumelor din copilărie și, ajungând să nu mai fie afectate de partenerii toxici.

   Numai bine!💓

   Nicoleta

Leave A Response

* Denotes Required Field