De ce sunt oamenii imaturi

Cum se formează personalitatea ta?

Te-ai gândit vreodată, cum ajungi să fii cine ești? De ce nu ai devenit altcineva?

Să explicăm în cuvinte simple despre ce este vorba.

Ești un adult format într-un anumit fel.

Sinele tău a apărut din primele momente ale existenței, fiind o consecință a ceea ce ai trăit în mediul extern.

Mulți oameni au dificultăți în a înțelege de ce sunt așa cum sunt.

Structura personalității tale s-a format asemenea unor cercuri:

senzație → semnificație → comportament → rezultat → senzație

Când mama te-a luat pentru prima dată în brațe, ți-a vorbit cu afecțiune, te-a învelit cu ceva moale și călduros, în interiorul tău au apărut primele senzații de siguranță, iubire și plăcere.

Aceste senzații formează fiecare câte un cerc al identității.

Primul cerc funcționează astfel: sunt protejat, prin urmare, lumea e un loc sigur.

Al doilea cerc este: mama mă protejează rezultă că sunt important sau valoros deoarece sunt iubit.

Al treilea cerc este: simt plăcere deci lumea este un loc incitant etc.

Toate senzațiile declanșate de mediul extern și de interacțiunile cu oamenii formează astfel de cercuri ale Sinelui.

Dacă cele mai multe experiențe sunt frumoase și bune, suma tuturor acestor cercuri creează un Sine pozitiv.

Cu cât trăim mai multe experiențe pozitive în copilărie, cu atât avem un Sine pozitiv mai mare.

Buna îngrijire a copilului îi prezintă lumea ca pe un loc care răspunde nevoilor lui; un loc în care este protejat, iubit și apreciat.

Asemenea cercuri dau stima de sine, încrederea în viață și în oameni, sentimentul că ești important, sentimentul de siguranță, starea de fericire, multă energie și echilibrul etc.

Sinele pozitiv este alcătuit din experiențele nevoilor satisfăcute.

Când copilul simte senzații negative, se formează cercuri cu probleme.

Suma lor formează un Sine negativ.

Exemple:

Dacă o mamă este ostilă și respinge copilul, se formează cercul: sunt rău și stare de anxietate.

Dacă un copil este abandonat emoțional și fizic, din cauza venirii pe lume a unui frate, se formează cercul: dezamăgire profundă, furie interioară, gol interior și trăsături de personalitate cum ar fi: mofturoasă (nimeni nu e în stare să îmi satisfacă nevoile), perfecționism, deoarece orice greșeală minoră îi amintește de lipsa aproape totală de atenție și de afecțiune din copilărie.

Dacă un copil este criticat excesiv, degradat și umilit se formează cercul: atenție exagerată la atacurile venite din partea celorlalți, dorește să se poarte perfect pentru a nu i se reproșa nimic sau poate inventa o imagine grandioasă și nerealistă despre sine, pentru a impresiona lumea etc.

Dacă un copil este neglijat apare cercul: mi-este rușine deoarece nepăsarea părintelui este dovada oferită întregii lumi că eu nu merit să fiu îngrijit. Se simte neimportant deoarece nici măcar propria mamă nu are de ce să aibă grijă de el. Apare umilința.

Un alt copil îi oferă iubire mamei sau tatălui și această iubire este ignorată sau devalorizată. Cercul conține jenă, umilire, furie și rușine. Ajuns adult poate cumpăra haine și obiecte scumpe pe care nu și le permite, pentru a arăta că este important.

Ori de câte ori o nevoie a copilului nu este satisfăcută, apar senzații negative și se dezvoltă trăsături de personalitate cu probleme care îl vor sabota.

Prin urmare, la baza problemelor noastre stă o nevoie nesatisfăcută din copilărie.

Cu cât ți-au fost satisfăcute mai mult nevoile în copilărie, cu atât ai mai multe trăsături de personalitate de succes care te vor ajuta să reușești în viață.

Cu cât ți-au fost mai puțin satifăcute nevoile în copilărie, cu atât ai mai multe trăsături de personalitate cu probleme care te împiedică sau te limitează să ai succes.

Dacă în copilărie ai experimentat mai multe experiențe pozitive decât negative, Sinele tău este preponderent pozitiv.

Dacă în copilărie ai experimentat mai multe experiențe negative decât pozitive, Sinele tău este preponderent negativ.

Toți oamenii trăiesc experiențe bune și experiențe rele, prin urmare, au un Sine fericit și un Sine rănit.

Când nivelul trăirilor pozitive este scăzut, existând multe nevoi nesatisfăcute ale individului, tensiunea interioară este insuportabilă și se produce o ruptură între Sinele fericit și Sinele rănit.

Cele două dimensiuni se comportă ca doi băieți într-o piscină care se împing unul pe celălalt sub apă (subconștientul). Când unul este deasupra, celălalt este scufundat și invers.

Situațiile de criză din viață scot Sinele afectat la suprafață.

Situațiile pozitive îl aduc în prim plan pe Sinele pozitiv.

Problema cu acest dans între cele două este că, Sinele abuzat nu își mai amintește întâmplările pozitive și calitățile oamenilor, el știe doar ce este negativ.

Ori de câte ori, apare o tesiune cauzată de faptul că ai o nouă provocare, Sinele tău negativ intră în scenă și te face să vezi totul dramatic și lipsit de speranță, împiedicându-te să ai rezultatele pe care le dorești.

La atelierele mele de Terapia cu copilul interior, noi micșorăm Sinele negativ și îl dezvoltăm pe cel pozitiv, după care, le unim, astfel încât, în situațiile de criză tu să nu mai operezi doar cu Sinele defetist.

Această terapie este o metodă care îți creează Sinele din nou, eliminând ce nu a mers bine în copilărie și făcând totul de la capăt, corect de această dată.

Sinele fiecărui om este ca un depozit uriaș. Dacă dezvoltarea sa a fost pozitivă, stocul de resurse psihice este plin.

Dacă lucrurile nu au mers bine în copilărie, stocul este aproape gol, situația internă a acelei persoane fiind una de lipsuri cronice (nevoi nesatisfăcute) și deficiențe de personalitate. Cu alte cuvinte, un astfel de om, nu are ce să ia din interiorul său pentru a putea face față vieții.

Este ca o mașină nealimentată care nu pleacă de pe loc.

Amintirile legate de neglijare sunt mai numeroase decât cele referitoare la susținere și îngrijire.

Apar supărarea și furia din cauza frustrării prelungite a nevoilor naturale din trecut.

Asemenea oameni  sunt extrem de dependenți, cedează la apariția celui mai mic stres, nu pot tolera nici frustrările minore, iar cazurile cele mai grave sunt reprezentate de cei care recurg la surse-surogat de energie: alcool, droguri, sex, jocuri de noroc, datorii, cumpărături etc.

Sunt nevoiți să ia energia pe care nu au în interior din activități distructive.

În concluzie, orice trăsătură negativă de personalitate a fost formată din cauza nesatisfacerii unei nevoi din copilărie.

Terapia cu copilul interior îți aprovizionează depozitul  cu tot ceea ce ai nevoie pentru a deveni ca persoanele care au succes.

Accesează amintirile din trecut de când ți-a fost neglijată fiecare nevoie, îl întâlnește pe copilul care ai fost cândva și îi dă ceea ce avea nevoie și nu i s-a oferit.

În felul acesta, sunt eliminate cercurile Sinelui afectat bazate pe nesatisfacerea unor nevoi iar trăsăturile inadecvate de personalitate apărute ca o consecință dispar.

Fiecare structură nevoie nesatisfăcută-trăsătură nedorită de personalitate este înlocuită cu o structură nevoie satisfăcută-trăsătură pozitivă de personalitate, ce va întări Sinele Pozitiv.

Cu cât eliminăm mai multe cercuri ale Sinelui Afectat, cu atât acesta descrește, iar Sinele pozitiv devine tot mai mare.

Îți construim personalitatea și forța din nou!

Când ceva este palpabil, ne vine ușor să observăm  ce se întâmplă. Dacă achiziționăm un arbust și condițiile de lumină, umiditate și temperatură nu sunt adecvate, vedem cu ochiul liber că, planta stagnează, se usucă și poate muri. Ea nu atinge maturitatea, iar florile și fructele nu vor apărea.

Numai pentru că psihicul nostru nu este vizibil, asta nu înseamnă că acesta nu este prejudiciat de un mediu de familie necorespunzător.

Așa cum planta are nevoi specifice pentru a crește, și psihicul nostru are nevoi naturale pentru dezvoltarea sa.

Când părinții eșuează în a le satisface, asemenea unei plante neîngrijite, anumite laturi ale personalității noastre nu se dezvoltă. Ele rămân subdezvoltate sau malformate.

Părțile din psihicul nostru care nu cresc destul au fost numite de psihologi copii interiori.

De exemplu, dacă la câteva luni, un copil este privat de afecțiunea maternă din cauza unei mame depresive, o parte a psihicului său va fi rănită și nu se va maturiza, el rămânând, din acel punct de vedere, și la vârsta adultă, un sugar emoțional de câteva luni care așteaptă ca, mama să îi dea iubire.

Iubirea este un element de care psihicul are nevoie pentru a crește, așa, cum, planta are nevoie de apă, pentru a supraviețui și a se extinde.

Dacă psihicul nu primește iubire, este împiedicată maturizarea sa.

Este necesară satisfacerea nevoilor emoționale: iubire, afecțiune, alinare, susținere, respect, atenție, admirație, loialitate, siguranță, liniște, adevăr, dreptate, comunicare etc. și a nevoilor fizice pentru ca o ființă umană să se formeze corect.

Așa cum, lipsa din corp a unor minerale sau vitamine determină carențe și probleme de sănătate fizică, dacă psihicul tău nu a primit ce avea nevoie, au apărut carențe și efectele lor: tulburări de personalitate și de sănătate emoțională.

Deși corpul este de adult, un psihic privat poate conține laturi imature, de copil.

Când se întâmplă așa, chiar dacă fizic arătăm ca niște oameni mari, avem comportamente sau caracteristici de copii.

Acestea sunt extrem de respingătoare pentru oamenii maturi, cu un nivel ridicat de sănătate emoțională.

Așa cum arată caricatural fotografiile de mai jos, putem acționa ca niște copii.

Psihic de copil în corp de adult

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Psihic de copil în corp de adult.

Oamenii afectați în copilărie nu sunt atractivi pentru adulții maturi care au comportamente de calitate.

În felul acesta, ajungem să fim excluși de ei și să legăm relații doar cu oameni-problemă care, la rândul lor, au fost frustrați în copilărie.

Dar, în felul acesta, ne sabotăm viața personală și de familie, viața socială, cariera și chiar sănătatea fizică, dacă recurgem la vicii pentru a ne liniști durerea interioară subconștientă.

Oamenii afectați ne fac probleme, noi, de asemenea și viața este foarte grea, în aceste condiții.

Terapia cu copilul interior îi dă psihicului tău ceea ce îi lipsește de ani de zile, ia planta neîngrijită, o tratează și îi declanșează creșterea până la final.

Numai după ce ai devenit un adult complet, vei putea atrage atenția din mediul social, partenerilor de afaceri, clienților potriviți și vei găsi dragostea alături de un om sănătos.

Iubirea are loc între doi adulți sănătoși. Acolo unde sănătatea emoțională a fost afectată intervine abuzul.

Cartea Vindecă-ți viața vindecându-ți copilăria.

Autor: Nicoleta Popliceanu

 

Stoc epuizat

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field