Lucrează cu propria minte!
Practicile folosite în cursurile mele includ tehnici bazate pe meditație ce accesează părțile rănite ale psihicului, le vindecă, diminuând semnificativ Ego-ul și eliberând spațiu pentru Sinele Real – izvorul unei vieți autentice.
În interacțiunile disfuncționale cu alții, omul își formează idei greșite și dobândește mecanisme distructive, care îl alienează de propriul Sine și care îl slăbesc.
Sinele tău Superior este forța care poate reconstrui totul, după premise sănătoase.
Meditația este o metodă de direcționare a conștiinței spre un obiectiv stabilit. În ultimele decade, popularitatea meditației a crescut enorm, datorită beneficiilor în ceea ce privește sănătatea mentală și sănătatea fizică, dacă este practicată pe termen lung.
Oamenii meditează din diferite motive, în Tehnica de schimbare a șabloanelor subconștiente, scopul este vindecarea emoțională și elevarea spirituală.
Analiza beneficiilor meditației
- Diminuarea stresului
Mai multe studii au arătat că practicarea meditației scade tensiunea psihică determinată de factori mentali sau fizici și îmbunătățește calitatea vieții.
Stările negative prelungite duc la exacerbarea majorității afecțiunilor inflamatorii și cronice ale organismului.
Printre tulburările stimulate sau cauzate de lipsa de pace interioară se numără: obezitatea, diabetul, afectiunile cardiace, Alzheimer, problemele gastrointestinale sau astmul.
Adrenalina și cortizolul produse de corp, dacă sunt secretate în cantități mari, din cauza neliniștii cronice pot întârzia reacțiile la durere, pot reduce libidoul și favoriza dezvoltarea unor boli, precum diabetul și obezitatea.
Deprecierea cardiacă
Două efecte negative ale stresului sunt hipertensiunea arterială și frecvența cardiacă accelerată, ceea ce duce la creșterea riscului de atacuri cardiace și cerebrale.
Inflamația
Inflamațiile severe cauzate de hormonii stresului afectează sistemul imunitar și agravează artrita reumatoidă, psoriazul, eczema, colita ulceroasă sau boala Crohn.
Perturbările somnului
Un rol central în insomnie îl joacă stresul și aceasta poate duce la insuficiență cardiacă, oboseală, iritabilitate și predispune la diverse accidentări.
Rigiditatea musculară și migrenele
Hormonii stresului duc la creșterea tensiunii musculare, ceea ce poate să cauzeze, în timp, dureri de cap recurente și rigiditate corporală.
Depresia și anxietatea
Îngrijorarea constantă și stările proaste provocate de stres contribuie la dezvoltarea depresiei și anxietății.
Problemele tubului digestiv
Greața; senzațiile de vomă; emoțiile negative localizate în stomac; crampele abdominale; colonul iritabil descris de simptome precum: balonarea, constipația, diareea și durerile locale; sunt corelate cu nivelul de stres al individului.
Patologii respiratorii
Manifestările clinice ale astmului sunt agravate de stres. Copiii, percep, de la vârste fragede, încordarea cronică a părinților ceea ce mărește riscul îmbolnăvirii de astm la bebeluși. Aerul poluat, dependența de tutun și stresul gravidelor au fost găsite implicate în creșterea incidenței astmului la copii. Dintre cei trei factori, cel mai periculos în apariția de tulburări respiratorii la făt, s-a dovedit a fi, stresul.
Supraponderabilitatea
Cortizolul fiind hormonul care direcționează grăsimea în jurul abdomenului, persoanele stresate au tendința să acumuleze kilograme în această porțiune a trupului. De asemenea, mâncatul pe fond emoțional este un fenomen frecvent acuzat de cei care consumă calorii în exces.
Diabetul
Nivelul glicemiei din sânge este ridicat de stres, care, favorizează adoptarea de obiceiuri alimentare nesănătoase, consumul necumpătat de alcool și sedentarismul.
Sursa informațiilor medicale: Dr. Ovidiu Balaban-Popa
- Reducerea simptomelor anxietății
Anumiți stimuli din lumea externă și cea internă a subiectului anxios pot declanșa rapid atacurile de panică. Meditația este recunoscută pentru efectele acesteia calmante, ce ne permit să reacționăm mai echilibrat. Pentru a obține beneficiile diminuării anxietății este important ca practicantul acesteia să mediteze regulat.
- Îmbunătățirea sănătății psihice
Unele tipuri de meditație rezolvă lipsa încrederii în sine și oferă o perspectivă pozitivă asupra vieții.
Cercetările de specialitate au arătat că meditația practicată constant ameliorează depresia, descrește frecvența gândurilor negative și poate genera mai mult optimism.
- Favorizarea capacității de a face introspecții
Meditația este unul dintre cele mai puternice instrumente de pe planetă în modificarea conștiinței și înțelegerea corelațiilor tip cauză-efect. Omul care găsește rădăcina blocajelor sale devine stăpânul propriului destin. Prin meditație ajungi să te înțelegi mai bine, să te cunoști și să modifici tiparele distructive. Aceasta poate vindeca sentimentul de singurătate și aduce mulțumire.
- Amplificarea concentrării și a duratei atenției
Oamenii care meditează tind, în general, să fie mai atenți, mai focusați și mai preciși când execută sarcinile.
După practicarea meditației doar 13 minute pe zi, timp de 8 săptămâni s-a constatat consolidarea memoriei și atenției, la subiecții participanți la experiment.
Mai multe studii sugerează că meditația previne pierderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă. În pofida etății participanților la studiu, s-a observat o claritate mentală excelentă. Ei au o luciditate sporită și un grad al funcționării mai bun.
- Generarea empatiei și bunătății
Persoanele care meditează au mai multă empatie și bunătate față de ceilalți, sentimentele pozitive obținute fiind transmise celor din jur. Cei care meditează iartă mai ușor, mai repede și nu se agață de trecut.
- Ajutorul complementar în igiena somnului
Dacă te lupți cu somnul și, în consecință, trezitul este o provocare, meditația poate deveni o componentă sigură în combaterea efectelor supărătoare ale insomniei. Cu ajutorul meditației somnul se instalează mai repede, durează mai mult, este mai plăcut iar gândurile fugitive scad sau dispar complet. Destinderea musculară, realizarea unor vizualizări prielnice, utilizarea unor procese vindecătoare sunt inducătoare de percepții de siguranță, speranță și încredere, ceea ce facilitează odihna.
- Alinarea durerii
Iritabilitatea urcă pragul sensibilității la durere și poate spori senzațiile durerose, când omul este stresat. În timpul meditației s-a constat o reducere a percepției durerii în creier, ceea ce contribuie la mărirea calității vieții și la o stare de spirit mai bună.
- Scăderea tensiunii arteriale
Nenumărate studii au demonstrat că meditația regulată a dus la scăderea ușoară a tensiunii arteriale, prin urmare, a tensiunii asupra inimii, ceea ce a redus nevoia de medicamente prescrise în acest scop. Indirect, acest element asigură o îngriijire suplimentară, în evitarea sau prevenția unui atac de cord sau cerebral.
Prin micșorarea sau eliminarea stresului persistent, meditația poate combate sau limita inclusiv următoarele suferințe: junghiuri, înțepături în piept, palpitații, amețeli, epuizare, migrene, încleștare de maxilare, frigiditate ș.a.m.d.
Adesea, cei cu stres cronic recurg la comportamente toxice, pentru a înăbuși disconfortul experimentat: consum excesiv sau frecvent de alcool, adicție de jocurile de noroc, mâncat peste măsură sau psihopatologii legate de alimentație, promiscuitate, dependență de cumpărături sau de Internet, fumat sau folosirea de droguri ș.a.m.d.
În concluzie, meditația este o artă potrivită pentru majoritatea oamenilor. Există stiluri variate de meditație, ce nu solicită echipamente avansate. Oricine se poate retrage din tumultul cotidian și se poate conecta la universul său interior, putând astfel, să își îmbogățească existența cu revelațiiile și stările derivate din această ocupație fenomenală.
Meditația de grup este mai puternică decât cea individuală și poți învăța bazele, apelând la un profesor.
Leave A Response