Nu poți fi înlocuit

Una dintre cele mai mari frici tribale este teama de a fi respins, deoarece, în acele vremuri alungarea din satul tău însemna, cel mai probabil, moartea.

În unele triburi, copiii cu handicap și cei care se nășteau dintr-o femeie singură erau lăsați departe pentru a fi mâncați de animalele sălbatice sau erau îngropați de vii.

Tocmai de aceea, instinctiv, oamenii se tem să fie diferiți sau să fie înlocuiți. Sentimentul că ești substituit cu altcineva este asemănător cu ce simțim când suntem respinși. Stima noastră de sine se poate clătina, dacă altcineva este pus în locul nostru la muncă sau într-o relație de cuplu.

Poate fi oribil să vezi că o fostă/un fost partener și-a rezolvat rapid viața privată cu altcineva.

Se poate observa cum stima de sine a copiilor se alterează în familiile care se măresc. Acum doi ani, am lucrat cu A., un băiat fermecător care nu avea încredere în sine și, căutând ce ar fi putut cauza problema, am aflat că, părinții lui concepând cel de-al doilea copil, o fetiță, i-au acordat acesteia mai multă atenție și, asta l-a făcut pe A. să se simtă neimportant. Bebelușii sunt în perioada de creștere, în care, toată lumea crede că sunt adorabili, drăguți și amuzanți iar, prin comparație, băiatul s-a simțit mai puțin interesant, nesemnificativ și dat la o parte.

I-am spus că părinții sunt atât de încântați de noua creatură deoarece surioara lui le amintește de cum era el, în aceeași etapă de vârstă.

Apoi, l-am instruit să anticipeze reacția părinților săi, dacă ar fi fost răpit. I-am cerut să interpreteze rolul fiecărei persoane, după ce l-a pierdut. Ce ar fi spus și ce ar fi simțit mama și tata? Dar prietenii, rudele și cunoscuții?

Când a conștientizat cât de speriați și de îndurerați ar fi fost părinții și prietenii, A.   și-a dat seama că este de neînlocuit.

Exercițiu 1

Imaginează-ți că ai posibilitatea să părăsești planeta cu o navă spațială aparținând extratereștrilor.

Vezi de sus familia și prietenii, luându-și rămas bun de la tine, știind că nu te vei mai întoarce niciodată.

Persoană cu persoană, vreau să stabilești care a fost contribuția ta în viețile lor, să auzi ce spun despre tine și să îți dai seama ce sentimente simt.

Apoi, privește natura splendidă a Pământului, reamintindu-ți ce ai lăsat frumos și unic în acest loc și în viețile oamenilor.

Chiar dacă ți se pare un exercițiu prostesc, beneficiul este că vei începe să îți dai seama că trecerea ta pe aici și prin universul celor care te-au cunoscut, a făcut o diferență specifică și că ești de neînlocuit.

Cum ar fi fost lumea celorlalți fără tine?

Cum percepi Terra și oamenii, imaginându-ți că vei pleca pentru totdeauna?

Acum poți vedea că fiecare notă a fericirii este dată chiar și de cele mai simple bucurii: zâmbetul cald al vecinei, vânzătoarei sau al unei profesoare, nopțile de lectură, momentele frumoase trăite împreună cu colegii, vacanțele, muzica, pasiunile, afecțiunea unui adult, mirosul și gustul unei prăjituri calde, filmele, conversațiile plăcute, distracția etc., iar tu ai făcut parte din toate acestea.

Cum te-ai simțit după ce ai făcut acest exercițiu?

 

Nicoleta Popliceanu

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field