Încercarea de a-i schimba pe alții îți distruge viața

Acceptarea completă a unei persoane, fără a încerca să o schimbi este o mare dovadă de dragoste, foarte greu de pus în practică de majoritatea oamenilor.

În mod ironic, cei care vor să îi schimbe pe ceilalți o fac prin încurajări, manipulare, constrângere, șantaj sau recurgând la pretextul ajutorului.

La baza eforturilor de a îmbunătăți pe cineva se află nevoia de a controla o persoană sau circumstanțele, în interesul propriu.

Clientele care m-au contactat dorind să le ofer instrumente pentru a-i face pe soții lor să renunțe la băutură, urmăreau scăderea cheltuielilor cu viciul pentru a reduce problemele financiare ce le afectau, doreau să se scape de violență, scandaluri, conflicte și jigniri sau să înlăture mirosul specific al dependenților de alcool etc.

Întotdeauna în spatele intenției de a schimba pe cineva se află egoismul, sperăm ca rezultatul să înlăture neplăcerile și să ne aducă fericirea.

Nu este nimic greșit în a dori fericirea, însă a plasa sursa fericirii în altcineva sau a o lăsa pe mâinile altcuiva înseamnă să fugim de responsabilitatea pentru propria existență și de responsabilitatea de a ne schimba pe noi înșine, astfel încât să fim capabili să ne oferim ceea ce vrem să luăm de la ceilalți:

  • găsirea unor persoane sănătoase versus presiunea de a îi schimba pe cei cu probleme, împotriva voinței lor;
  • independența financiară în locul cicălelii cu scopul vindecării alcoolicului pentru          a-i lua banii;
  • sănătatea emoțională personală în schimbul încercării de a găsi pe altcineva care să ne facă fericiți etc.

Rușinos este că, de fapt, premisa schimbării este acceptarea celuilalt așa cum este, dacă alege să facă acest lucru și, că, presiunile și reproșurile nu indică altceva decât incapacitatea ta de a-ți îndrepta propria viață.

Ce se întâmplă când încerci să schimbi pe cineva?

Dacă un băiat este dezordonat, de pildă, iar mama lui îl insultă, îl învinovățește și îl amenință, ce se întâmplă, de obicei?

El începe să simtă resentimente față de aceasta, nu are nicio tragere de inimă să o asculte sau să colaboreze, simțindu-se îndreptățit să o evite, din cauza trăncănelilor ei exagerate.

Insistând să facă el ceva, folosind un vocabular negativ, ridicând tonul și având o atitudine toxică, îl determină să creadă că problema nu este indolența lui, ci săcâiala ei.

În cele din urmă, obsesia ei de a-l schimba contribuie la îndepărtarea lor emoțională, mai mult decât apatia lui privind sarcinile domestice.

Cei mai mulți oameni nu își dezvoltă capacitatea de a fi mai fericiți și împliniți la nivel individual, tocmai de aceea cred că doar comportamentul altora îi împiedică să aibă viața pe care și-o doresc.

Ei neglijează răspunderea de a lucra la ei înșiși, de a-și depăși limitele și pun la cale planuri de a obține ce vor, pe socoteala celorlalți. Pot recurge la strategii de a influența comportamentele celorlalți și ajunge la critică, furie, depresie, necinste sau egoism, dacă eșuează.

În timp ce acțiunile de transformare în bine a personalității noastre, ne stimulează și ne dau energie, intervenitul în viața celorlalți, aduce frustrări și epuizare.

Indiferent de ceea ce fac alții, nu este problema ta, sunt problemele lor, nu îți stă în putere și nu este obligația ta sau dreptul tău să te bagi.

Este dreptul oamenilor să fie cine sunt, chiar dacă ție nu îți place.

Când îți direcționezi atenția spre succesul tău și îl obții, experimentezi satisfacția. Fericirea și strălucirea ta ademenesc și, în cele din urmă, inspiră. Asta i-ar putea provoca și tenta și pe alții să evolueze.

Fie, noile tale preocupări te vor alimenta cu o stare de bine, fără să mai conteze contribuția persoanelor de care tragi.

În final, vei simți că relațiile negative sunt inutile și că preferi să îți continui viața fără impedimentul unor interacțiuni lipsite de satisfacții.

Niciuna dintre cele două căi nu este posibilă, câtă vreme, încerci să aranjezi viețile altora, să-i modelezi, să-i constrângi, să-i forțezi etc.

În momentul în care  îți construiești o viață de vis, discrepanța dintre stilul tău de viață interesant și existența persoanei pe care încerci să o modifici devine contrastantă.

Asta o poate determina să observe consecințele propriului comportament. Sau poate că nu.

Dar, indiferent de ce va face, tu vei descoperi drumul propriei libertăți.

Nicoleta I. Popliceanu

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

1 Comment

  • Bine ai venit, pe blogul meu! Dacă ai întrebări referitoare la subiect, le poți posta la secțiunea comentarii, de sub acest articol. O zi minunată!

Leave A Response

* Denotes Required Field