Puterea uriașă a iertării

Un caracter neînduplecat îi îmbolnăvește pe oameni și nu le permite să se vindece.
Terapia iertării este folosită, în prezent, ca modalitate complementară în vindecarea cancerului.
Dr. Steven Standiford a scos în evidență faptul că, este importantă îngrijirea rănilor emoționale și a disfuncțiilor psihice deoarece pot afecta răspunsul bolnavilor la tratamentele medicale, inclusiv disponibilitatea unei persoane de a participa la tratament.
Conform Pastorului Michael S. Barry, dintre toți pacienții cu cancer, 61% au probleme legate de neiertare.
Dintre aceștia, jumătate sunt grav bolnavi.
Furia și ura cauzate de lipsa de îngăduință pot cauza o stare de anxietate cronică, ceea ce produce adrenalină și cortizol în exces, ducând la diminuarea capacității organismului de a lupta cu celulele canceroase.
Majoritatea oamenilor nu conștientizează ce povară uriașă este mânia sau pisma, decât în momentul în care se debarasează de aceasta.
Iată câteva cazuri:
1. „Sunt un exemplu evident în acest sens. Am fost violată la 10 ani. Am blocat amintirea, timp de 20 de ani. L-am avut pe fiul meu și, le-am spus părinților mei ce pățisem. Am luptat cu ei să mă creadă, din cauză că, violatorul neagă totul. Apoi, am petrecut 10 ani fiind plină de venin, resentimente și anxietate. După aceea, BAM, într-o zi, am fost diagnosticată cu cancer la sân, în stadiul 2. Am urmat diferite tratamente timp de un an, am lucrat mult la psihicul meu și am pus bariere sănătoase în relația cu părinții mei, cu care nu mai vorbesc și, deja, mă simt mult mai bine. Va fi o călătorie lungă”. – Marihia Penne

2. Cynthia Nowell a fost diagnosticată cu cancer la sân. Pastorul bisericii de care aparținea i-a recomandat să reflecteze la lipsa de iertare față de cineva. Gândindu-se, femeia și-a dat seama că, întradevăr, avea ceva pe suflet și s-a hotărât să ierte. Două zile mai târziu, s-a prezentat la spital, a făcut o nouă mamografie și tumoarea de 3 cm, ce apăruse în analizele anterioare, dispăruse. A făcut, într-o singură zi, 4 mamografii și o ecografie, rezultatele fiind negative.

3. Mickie Winborn a trăit pe pielea ei durerea și teama care vin la pachet cu beteșugul. Când avea în jur de 30 de ani, a fost diagnosticată cu cancer ovarian, în fază terminală. Pe lângă ajutorul medical ea s-a rugat și, Dumnezeu i-a revelat că, păcatele secrete, în special, încăpățânarea, pe care Biblia o compară cu idolatria, pot afecta sănătatea sau pot reprezenta un impediment în lecuirea bolilor. Cerându-i lui Dumnezeu iertare, s-a tămăduit în mod miraculos. Din experiența ei, a dedus care sunt cele trei blocaje care fac maladiile incurabile: frica, lipsa de credință, neiertarea și obsesia ca cineva să plătească pentru faptele sale, principala fiind lipsa de îndurare. Dumnezeu ne păsuiește de nenumărate ori, noi de ce nu procedăm la fel cu alții?

4. Margaret Green avea 34 de ani când medicii au anunțat-o că avea două condiții medicale ce îi amenințau viața. Când era mică, a crescut într-un cartier periculos, alături de tatăl dependent de băutură și violent. Avea doar patru ani, când mama ei temându-se pentru viața ei, a luat doi dintre copiii mai mici pe care îi avea și a părăsit domiciliul conjugal. Margaret și sora ei mai mare au rămas cu părintele de sex masculin, pradă abuzurilor de tot felul. El o lovea peste față sau îi dădea șuturi, a jignit-o și acuzat-o zilnic pentru plecarea mamei. Calvarul ei nu s-a limitat doar la traumele verbale, corporale și afective. Un prieten de familie a batjocorit-o, timp de 3 ani. Când avea 8 ani, a încercat să se sinucidă. A înghițit un flacon întreg de medicamente, considerând că, lumea va fi mai bună fără ea. După aceea, mama ei a venit după ea și a dus-o constant la biserică. La 12 ani, a luat decizia să devină creștină dar nu înțelegea, de ce, dacă Isus este real, a permis tot ceea ce a suportat. Când nu a primit răspuns, ea și-a făcut convingerea că Dumnezeu nu o auzea. Fiind adolescentă s-a răzvrătit, devenind rebelă. Trăia în promiscuitate. Nu era străină de alcool. Consuma și vindea droguri. Asta se petrece când ești distrus. Până la vârsta de 21 de ani, avea deja 4 copii și fura, vindea substanțe ilegale și dansa la bară, pentru a se întreține. A petrecut 6 ani, prin adăposturile pentru oamenii străzii. A format mai multe relații de cuplu toxice. Se ruga, chiar dacă simțea că nu este băgată în seamă.
Era modalitatea ei de a testa dacă, într-o zi va fi auzită și salvată. Într-o noapte, s-a dus la o petrecere cu doi străini. Acolo, a fost asaltată sexual brutal și ei au încercat să o ucidă. L-a strigat pe Isus și, asta, i-a făcut și mai nervoși pe criminali. Unul, a lovit-o repetat cu pumnul în spatele capului. Ea nu s-a oprit din a se ruga și bărbații au aruncat-o pe stradă, ca să moară. A doua zi, s-a întors la Dumnezeu. A renunțat la cluburi, la vicii, la tot ce nu era moral.
Timp de 7 ani, a trăit curat și în lăcașul de închinăciune l-a cunoscut pe cel ce avea să devină soțul ei.
După doi ani de căsnicie, s-a trezit cu dureri abdominale cumplite. Suferea de anevrism aortic abdominal. Medicii au descoperit multiple cheaguri de sânge în ambii plâmâni și unul aproape de inimă. Puteau să trateze o afecțiune sau pe cealaltă dar nu pe ambele.
Operația fiind riscantă, i-au prescris pastile ce îi subțiau sângele. Șansa de a supraviețui era de doar 5 procente. L-a implorat pe Creator să intervină și după 3 săptămâni cheagurile de sânge s-au dizolvat. Anevrismul reprezenta, în continuare o amenințare. Activitățile pacientei au fost reduse foarte mult. A fost internată în spital de 28 de ori. Nu știa dacă va supraviețui sau nu. Cu toate acestea, ei au persistat în rugile adresate Celui de Sus. În timpul unei strigăt de disperare către Domnul, Margaret a recepționat următorul mesaj:
— Unele afecțiuni sunt ereditare, altele au legătură cu inima ta. Boala ta, Margaret, este conectată la unele probleme din sufletul tău. Ai nevoie să fii mai îngăduitoare cu toate persoanele care te-au rănit și cu toate persoanele care te-au respins.
După trei luni, durerile fizice au dispărut. Scanările CT au arătat dispariția bolii.
5. Cornelia Jude și-a irosit jumătate de viață evitând ceea ce se afla în pishicul ei.
La 12 ani, a fost agresată sexual în Germania, de iubitul mamei care s-a mutat cu ele.
Nu a povestit nimic, o vreme, deoarece pedofilul era perfid și avea putere de convingere asupra partnerei.
Fata nu o avea de partea ei pe cea care o adusese pe lume.
Individul și-a continuat faptele abominabile, timp de o decadă.
După al doilea viol, el i-a explicat copilei că, și ea era implicată în ceea ce îi făcea și, că, culpa era comună.
Adolescenta căuta o cale de scăpare. Iritarea lua proporții în interiorul ei.
A dormit într-un parc. Se droga, se îmbăta și se tăia. Masochismul o ajuta să se simtă mai bine, pe moment. După aceea, starea oribilă revenea.
În cele din urmă, i-a venit ideea să facă un copil și să se căsătorească.
Soțul era narcoman și alcoolic.
O bătea foarte rău și a trebuit să își repare dinții sparți de acesta.
Nu a fugit imediat, deoarece, avea concepția că, bătaia era mai bună decât violul.
După 4 luni, a luat hotărârea să facă ceva.
În curând, a găsit un alt bărbat, cu care a plecat în SUA și s-au căsătorit.
Nu a fost evadarea sperată.
Acesta era petrecăreț și afemeiat. În plus, abuza de alcool.
Cornelia era mulțumită. Nu era forțată în intimitate, nici lovită cu sălbăticie.
În schimb, era chinuită de atacuri de panică frecvente și de coșmaruri.
S-a izolat și plângea foarte mult.
După doi ani, nemaiputând suporta tortura emoțională și-a luat copiii și a plecat.
Afirma mereu că Dumnezeu nu există, din cauză că, dacă ar fi fost adevărat, nu ar fi permis ca o singură ființă umană să treacă prin atâtea.
S-a străduit să se ocupe de copiii ei, timp de 5 ani, după care, i-a ieșit în cale un creștin, cu care a format o nouă familie.
Cornelia, continua să își calmeze angoasele cu alcool și distracții.
Când se întorcea dimineața, din oraș, îl găsea pe bărbatul credincios rugându-se. I se părea că este o manevră, prin care, încerca să o controleze. Asta o enerva, peste măsură.
Timp de 10 ani, Cornelia nu a putut să se apropie de Dumnezeu.
În 2015, în timp ce conducea, în apropiere de locuința ei, a observat o mică biserică.
Cum trecea pe lângă aceasta zilnic, s-a gândit să intre acolo, să vadă despre ce-i vorba, dar se răzgândea.
Într-o zi, ea i-a spus perechii sale că vrea să meargă la lăcașul de cult.
Acolo, a dat de un pastor, care i-a recomandat să-și reviziteze copilăria și să arate milă față de vrăjmași.
Noaptea, când visele urâte o chinuiau și avea impulsul de a pune mâna pe un pahar de tărie, își amintea de instrumentul învățat:
— Aleg să iert! Aleg să iert! Nu pot să mă mai întorc la vechile obiceiuri! Dacă Tu mă auzi, ajută-mă să iert!
Ziua libertății a sosit! În timpul unei activități creștine, la biserică participanților li s-a dat posibilitatea să treacă pe o tablă albă numele celor ce aveau nevoie de rugăciune.
Cornelia, nu a putut să găsească în minte decât numele unei singure persoane: al iubitului mamei sale, care o maltratase, când nu era decât o copilă vulnerabilă.
În clipa în care i-a scris numele, a perceput o senzație liniștitoare: o piatră i se dusese de pe suflet.
Din acea secundă, nu l-a mai văzut ca pe un monstru.
I s-a părut una dintre cele mai fericite zile din viața ei.
S-a simțit învăluită de dragoste. Adicția ei s-a terminat, anxietatea și coșmarurile s-au diminuat mult.
A conștientizat că și ea își neglijase familia și, că, avea nevoie de iertare.
Totodată că, dacă ea era beneficiarul milei dumnezeiești, oricine ar fi putut fi în aceeași situație.
Fiecare suflet ar putea să fie atins de bunătate, dragoste și scutirea de datorii morale imposibil de plătit.
Să simți căldura divină în inimă și să știi că te poți baza pe cineva mai presus de tine, când ai o perioadă grea sunt cadouri, de care niciun om nu ar trebui să fie privat.

6. Christie Musso și-a dorit cel mai mult pe lume să fie iubită de tatăl ei. Cu toate acestea, el a contactat-o foarte rar, după ce familia lor s-a destrămat.
Tânjea enorm, după atenția lui, când era mică.
Din cauză că, mama lucra foarte mult, era dusă la rude sau prieteni.
Înainte să împlinească 10 ani, a fost silită să întrețină raporturi sexuale.
La 11 ani, a căutat refugiu într-o cămin de orfani, unde a suferit abuzuri fizice și emoționale, din partea personalului. La 16 ani, a renunțat la instituția ce a eșuat în apărarea minorei.
Nefiind protejată de tatăl ei, a sfârșit prin a-l urî pe Dumnezeu – o figură paternă.
Îl percepea ca pe părintele muritor ce o dezamăgise.
Până la 21 de ani, s-a măritat de două ori și avea deja 2 copii, când tatăl ei a căutat-o. Paralizase și era imobilizat într-un scaun cu rotile.
Nu avea unde să se ducă.
Christie a vrut să beneficieze de prezența paternă și a fost de acord cu propunerea lui de a locui împreună. Ea l-a îngrijit 8 ani.
El nu i-a declarat niciodată că o iubește. Nu i-a mulțumit niciodată pentru efortul ei. A izbucnit, când s-a lămurit că el nu-i va da niciodată ce aștepta de la el.
A continuat să se poarte patologic, în casa fiicei lui.
Îi plăceau femeile, jocurile de noroc, fuma iarbă și Christie a trebuit să facă o alegere: fie să se mintă în continuare că el se va maturiza, fie să își vadă de treaba ei.
A renunțat la locuința ei, în favoarea lui. După câteva săptămâni, el a murit, ceea ce a făcut-o să cadă pradă vinovăției.
În acest punct, căsnicia ei a început să se clatine și s-a sfârșit prin divorț.
Christie a luat asupra ei decesul tatălui.
S-a simțit responsabilă și pentru distrugerea unui mariaj bun.
Cel mai mult o preocupa raportul prost cu proprii copii și își alina iadul emoțional, ducându-se din bar în bar și sărind în brațele bărbaților.
Avea o carență de afecțiune, de care nu se ocupase niciodată.
În 2015, a tras concluzia că devenise o epavă. Copiii nu mai vorbeau cu ea și a găsit o ieșire catastrofală din tragedia ei – o supradoză de medicamente.
Un amic a sunat-o, pentru a-i face o urare de Anul Nou și a constatând că, ceva nu era în regulă, el a făcut un apel telefonic la 911.
Christie a supraviețuit și a început un program de recuperare și consiliere, ce a pus accent pe rezolvarea durerii din copilăria ei.
În grupul ei de sprijin, a cunoscut o doamnă foarte liniștită, ce a impresionat-o cu seninătatea ei.
Ea o căuta pe Christie, pentru a verifica dacă era mai bine.
Admirând-o, Christie, a luat-o drept exemplu.
A dorit, astfel, să-și refacă viața.
A putut face asta intrând pe poarta iertării, pe de o parte, a celor care au lezat-o, pe de alta, cerând-o de la cei pe care i-a vătămat cu purtarea ei și, astfel, reconciliându-se cu cei dragi.
Astăzi Christie Musso este autoare de cărți și speaker motivațional.
Există viitor, chiar dacă totul s-a transformat în scrum.
Chiar dacă ai fost făcut bucăți și zdrobit profund, toate piesele pot fi unite și plasate la loc.

7. Dr. Art Mathias: „În februarie 1997, am avut un accident. A fost nevoie de câteva luni și de multă agonie, pentru a înțelege ce s-a întâmplat – trei discuri ale gâtului meu s-au rupt. Brațul și umărul drept mi s-au atrofiat, până ce nu am putut să mai beneficiez de funcțiile lor deloc sau aproape deloc.
Medicii m-au înștiințat că, nu îmi voi recăpăta forța de dinainte sau folosirea deplină a membrului meu superior.
În ianuarie 1998, după ce doctorii au identificat, în sfârșit, ce nu mergea bine, am fost operat pentru a fuziona 4 vertebre de la gât. După intervenție, crampele severe din braț și umăr au încetat, dar am depistat că, aproape tot ce am atins ori mâncat îmi făcea rău. Vârfurile degetelor de la mâini și picioare îmi erau amorțite și problema progresa îngrijorător spre periferia trupului.
Clinica Mayo a stabilit existența „neuropatiei de fibre mici” și a prezis că tulburarea suferită avansează până când ajunge la un organ vital, după care, voi muri. Exact asta se întâmpla și acum eram alergic la majoritatea alimentelor și obiectelor de îmbrăcăminte. Sora mea fusese tratată de cancer și mi-a trimis casete de la un seminar la care fusese, ce arăta legătura dintre păcat și boală. Pe măsură ce am putut să iert cu adevărat, am fost vindecat.
Am crescut într-o casă de credincioși, am absolvit un colegiu creștin cu diplome în Biblie și psihologie, dar nu am înțeles că aveam neiertare și amărăciune în viața mea.
Prin har de la Dumnezeu și prin lucrarea Duhului Sfânt am fost luminat. Am început să conștientizez că bolile mele fizice au fost o consecință a păcatelor în cauză.
Din cauza resentimentelor și neiertării mele, corpul meu a produs prea multă adrenalină și cortizol, ceea ce mi-a slăbit sistemul imunitar, permițând astfel alergiile. Acestea îmi provocau moartea terminațiilor nervoase, făcându-i pe medici să anticipeze decesul meu, peste câțiva ani.
După ce i-am iertat pe alții și pe mine, Dumnezeu mi-a vindecat leziunile nervoase, mi-a restaurat complet brațul și umărul drept și m-a vindecat de alergiile pe care le aveam. Sănătatea mi-a fost restabilită! Când oamenii au văzut schimbările dramatice din viața mea, au fost curioși să afle totul. Le-am împărtășit povestea mea și ceea ce a făcut Dumnezeu pentru mine, ceea ce a dus la înființarea Wellspring Ministries, deoarece mulți erau interesați să aplice principiile biblice ale iertării”.
Dr. Art Mathias
Fondator, Wellspring Ministries

8. Jayne Garcia Valseca și soțul ei Eduardo locuiau în Mexic și își duceau zilele fără să presimtă ce avea să le rezerve soarta. Soțul ei a fost răpit de niște tipi fără scrupule care voiau să câștige bani, în schimbul eliberării prizonierului. Teroarea prin care a trecut Jayne, a lăsat urme adânci. Eduardo a fost eliberat după 8 luni, însă nevasta lui a primit vestea îngrozitoare că, avea cancer, în stadiul patru. Ea s-a rugat pentru vindecare. Pe lângă respectarea măsurilor de specialitate, Jayne a folosit și terapia iertării. Femeia își consuma timpul cu gânduri obsesive de răzbunare pe răpitorii bărbatului ei.
În acest sens, a ținut cont de câteva caracteristici ale procesului spiritual selectat. Iertarea nu presupune aprobarea faptelor condamnabile. Jayne le-a scris o scrisoare dușmanilor, s-a rugat pentru aceștia și, deși pare incredibil, până la urmă, a reușit să aibă compasiune pentru ei. Într-un interviu, a declarat că, a putut să îi reprezinte mental ca pe niște bebeluși. De asemenea, și-a compus mental scenarii despre felul în care ar fi putut să fie crescuți în copilărie, astfel încât, au devenit personajele negative care au comis acte oribile. După ce a parcurs acest procedeu, imediat a simțit cum o greutate uriașă s-a ridicat din toată făptura ei.
Acestă iertare trebuie să pornească de la nivelul emoțional, nu se face în planul mental.
Nu știm ce încărcătură negativă aduce furia ori ura, până ce nu îi dăm drumul.
Acestea copleșesc funcționarea normală a corpului.
Eduardo Valseca este, în continuare, optimist. El susține că, iubește viața, familia, mâncarea și tot ce îl înconjoară. Nu își risipește timpul prețios, judecându-i pe cei care l-au torturat, înfometat și privat de libertate.
Acest cuplu este un testament viu al puterii de a ierta.

9. Yvonne Ortega este o femeie care a depășit abuzul, cancerul și pierderile, după ce a luat hotărârea să se confrunte cu caracterul ei neînduplecat, cu resentimentele, durerea și amărăciunea. Când a scăpat din aceste lanțuri spirituale, calitatea vieții ei s-a mărit enorm. După ce a îndurat multe nedreptăți, ca mulți alți păgubiți, a tăgăduit cele desfășurate în existența ei. Iată ce a relatat:
— Problema cu negarea este că, atunci când viețuiești așa, nu te confrunți cu realitatea și nu îi faci față. De aceea, lucrurile se înrăutățesc tot mai mult. În același timp tu îl întrebi pe Dumnezeu de ce nu schimbă nimic. De ce nu face Dumnezeu ceva? Dumnezeu îți răspunde: „Draga mea fiică, ți-am dat ție tot ce ai nevoie ca să reușești să transformi situația. Folosește darurile mele!”.
— Câtă vreme nu ne abordăm rănile afective suntem fizic, sufletește și spiritual nesănătoși. Aversiunea față de alții, proasta dispoziție și victimizarea mă ucideau!
După ce l-a părăsit pe soțul ce o amenința cu arma ea și-a dat seama că:
— Iertarea nu este totuna cu faptul că persoana scapă nepedepsită pentru ceea ce a făcut. Nu scuz; sub absolut nicio formă, nu pretind că nu s-a întâmplat niciodată; nu spun că am uitat complet. Ceea ce zic este, că, Dumnezeu ne informează că, răzbunarea este a Lui. El va răsplăti fiecăruia. Eu a trebuit să mă dau la o parte din calea Lui! Nu l-am putut ajuta pe Dumnezeu. El nu avea nevoie de ajutorul meu! El, chiar avea nevoie să-mi văd eu de treaba mea, ca El să și-o facă pe a Lui! Mi-a luat 7 ani și jumătate să îl iert pe fostul soț, pentru tot ceea ce am pățit și să mă iert pe mine, pentru că am permis totul. Nu a fost ușor și când am crezut că s-a terminat, altceva rău s-a ivit și am descoperit că am luat-o de la capăt. Nu o luasem de la zero, era o nouă experiență și a trebuit să iert iar.
Iată câteva exerciții pe care le poți utiliza, pentru dezrobirea de trecut:
1. Vizualizează-l pe cel care te-a prejudiciat și închipuie-ți că îi transmiți că îl ierți.
2. Fă o listă a persoanelor care te-au respins și gândește-te că le treci cu vederea desconsiderarea. Reflectează la toți pe care i-ai refuzat și tu.
3. Dacă vrei pace interioară, dă-ți seama cât de mult greșești pe parcursul vieții. Dumnezeu te scutește de toate. Tu de ce nu ai face la fel?
4. Pentru femei, foarte important este să se desprindă de suferințele amoroase. Renunță la învinovățirea tuturor pretendenților care te-au mințit, manipulat, folosit în intimitate, lezat, exploatat și abandonat.
5. Asumă-ți partea ta de răspundere. Recunoaște-ți defectele și erorile.
6. Oamenii evoluați își pot binecuvânta dușmanii.
7. Ai suportat o avalanșă de pierderi? Dumnezeu poate restaura totul. Vei primi ce dorești sau ceva mai bun.
8. Există un subsol al minții umane și reacțiile devastatoare puternice își au rădăcinile în subconștientul nostru. Ia în considerare opțiunea de a explora ceea ce s-a întâmplat în primii tăi ani de viață, pentru a nu mai fi dominată de traume. Acolo pot fi stocate aspecte urâte care dăunează demnității unui om, care împiedică manifestarea gloriei Sinelui său Real și limitează ceea ce a intenționat Dumnezeu, pentru tine. O ființă traumatizată nu poate trăi o viață abundentă. Nu poți fi regina tuturor dramelor și stăpâna unui destin plin de lumină, în același timp.
9. Cum deschidem ușa unei noi vieți? Întreabă-te, cât de tânără și de frumoasă vrei să arăți? Ostilitatea, amăreala și furia cauzează riduri premature. Seninătatea nu se instalează doar pe chip ci, și, în lumea ta exterioară.

Nicoleta I. Popliceanu

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field