Viața este ușoară dacă dezvoltarea ta este completă

Că vrem o viață de succes, să fim importanți și realizați, să avem relații fericite și împlinite, să facem parte dintr-un un cerc social adorabil, să avem securitate financiară și siguranță, sănătate fizică și emoțională, este de la sine înțeles pentru toată lumea.

Nu este clar, în schimb, cum să facem ceea ce știm că trebuie să facem, mult mai ușor.

De ce suntem dependenți de acțiuni neinteligente, care nu ne aduc mare lucru în viață și în același timp, de ce produc durere acțiunile care ne-ar transforma în campioni?

Un moment important din cariera mea a fost marcat de descoperirea efectelor neglijării și nesatisfacerii nevoilor asupra dezvoltării personalității copilului.

Când părinții oferă suficientă atenție, iubire, susținere, protecție, liniștire, îngrijire adecvată a nevoilor fizice și de altă natură ale copilului, psihicul acestuia se umple cu ceea ce psihologii numesc introiecții pozitive, o stare interioară de bine, de satisfacție, sentimentul de valoare proprie și amintirile pozitive la care viitorul adult va face apel în situațiile de criză.

Un copil mai puțin norocos, fiind neglijat și abuzat de familia lui, nu va avea prea multe stări și amintiri pozitive în interiorul lui, la care să se poată raporta în situațiile de criză.

Cu alte cuvinte, va fi ca o mașină fără combustibil, care nu poate să plece de pe loc.

Oamenii care în copilăria lor au fost frustrați sau maltratați cronic, nu au resurse sau rezerve pe care să le folosească pentru a face față tensiunilor normale și excesive ale vieții.

Aceștia devin ușor nervoși, au reacții explozive în momentul în care se confruntă cu probleme sau sunt demoralizați, depresivi ori, dimpotrivă, violenți, abuzivi sau dependenți etc.

Pentru a-și calma durerile interioare cauzate de lipsurile din copilărie, sunt nevoiți să recurgă mecanic la acte toxice de liniștire. Unii achiziționează obiecte pe care nu ar trebui să le cumpere, de exemplu.

Cumpărăturile îi ajută să ascundă sentimentele neconștientizate de suferință, plictiseală, inadecvare, eșec etc.

Aceasta, asemenea abuzului de sex, alcool, droguri, tutun și așa mai departe, este o gratificare temporară.

Pe moment, te simți mai bine și această alinare poate dura de la câteva minute la câteva zile. La un moment dat, realitatea problemelor ori singurătatea reapar, situația financiară reală și cum te simți de fapt, ies la iveală, cauzând noi neliniști și tensiuni, care te presează să te calmezi.

Astfel, vei recurge la o nouă repriză de cumpărături ce te va anestezia pe moment, dar care, va aduce și tensiunea ulterioară cauzată de problemele financiare pe care ți le faci.

Vei avea, din nou, nevoie să îți reduci stările de rău și ciclul se repetă în mod dezastruos.

În modul acesta, suntem captivi zilnic în acțiuni ineficiente pentru viitorul nostru dar, care, ne liniștesc pe moment,  în timp, distrugându-ne viețile, sau, în orice caz, furându-ne viitorul de succes pe care l-am putea avea.

Unii oameni se calmează prin adicțiile lor, excesul de mâncare, pierderea vremii cu televizorul, recurgerea la Facebook, bârfa constantă, statul la taclale în mod neproductiv etc.  Există nenumărate forme prin care ne alinăm rapid, plătind un preț enorm, în care, de multe ori, intră sănătatea nostră, familia, relațiile, o stare emoțională veritabilă de bine și succesul.

Am observat, de asemenea că, o soluție veritabilă de a rezolva trecutul nostru este Terapia cu copilul interior, o metodă care, te ajută să te întorci la evenimentele copilăriei care ți-au cauzat lipsurile, pentru a-ți da ceea ce nu ți-au oferit părinții, punând în structura psihicului tău ceea ce lipsește.

Devenind un individ satisfăcut, vei putea utiliza plinul psihicului tău pentru a acționa și a bate toate responsabilitățile și provocările vieții cu multă ușurință, așa cum o fac alte persoane care au succes.

Te vei simți important, puternic și folositor iar provocările normale ale vieții nu te vor mai intimida sau descuraja.

Nu vei mai fi acea persoană cu un caracter slab care tremură dacă trebuie să completeze un formular mai complex, când este pusă în situația de a negocia la telefon sau de a vorbi în public, ori de a încheia o vânzare etc.

Să îți găsești un job nou, să contactezi oamenii sunt sarcini normale pentru un psihic sănătos.

În loc să fii acel individ temător sau evitant, incapabil să înfrunte realitatea și care își scoate din minte problemele pe care nu poate să le înfrunte, ai la îndemână șansa de a deveni puternic, solid și cum îți dorești să fii cu adevărat.

Dacă structura psihicului tău este afectată de copilărie și nu faci nimic pentru a o întări, lipsurile din interior și teama te vor face să amâni iar dificultățile vor crește, cauzându-ți și mai multe stări interne stresante care te vor face să te simți tot mai rău, și așa continuă an după an, până nu mai poți să scapi de probleme.

Multe persoane cu o copilărie inadecvată sunt ineficiente în viața reală sau au comportamente obscure, mizerie acasă, o viață sexuală ciudată, tulburări de alimentație, dependențe, tolerează abuzurile, se pot izola de influențele exterioare, au, în mod cert, dificultăți în a îndeplini sarcinile normale  etc.

Își pot pierde toate contactele interpersonale sau pot intra în relații care nu sunt constructive.

Se poate observa clar o diminuare a funcționării lor, rolurile pasive și dependente, pe care le joacă frecvent.

Autonomia și competența descresc în timp.

Unii regresează, deși sunt adulți, devenind dependenți financiar, emoțional sau

într-o altă formă de alții.

Neajutorarea cronică, lipsa energiei, împăcarea cu problemele presupun un preț prea mare, deoarece în schimbul neacceptării adevărurilor neplăcute plătim cu viața minunată pe care am putea-o avea și la care renunțăm.

Pentru oamenii cu un sine slab, afectat de o copilărie problematică, sarcinile cotidiene sunt o adevărată provocare.

Modalitatea de a înfrunta realitatea este reconstrucția sinelui nostru, iar, odată ce vei deveni o persoană puternică din interior, vei percepe realitatea la proporțiile ei obiective, responsabilitățile te vor amuza și te vei descurca ușor.

Singurul motiv pentru care nu faci față acțiunilor de care ai nevoie pentru a obține tot ce îți dorești în viață este că dezvoltarea ta psihică nu este completă din cauza copilăriei.

Părțile tale subdezvoltate pot fi determinate să crească.

În acest scop am creat un set de meditații cu copilul interior în cartea Vindecă-ți viața vindecându-ți copilăria, care te-ar putea transforma în persoana puternică de care să fii mândru, capabilă să obțină totul de la viață.

Cartea Vindecă-ți viața vindecându-ți copilăria.

Autor: Nicoleta Popliceanu

 

Stoc epuizat

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

Leave A Response

* Denotes Required Field