Cei mai mulți oameni cred că sunt victime ale narcisistului, dar, de fapt, se autodistrug

Este același lucru cu a introduce otravă în corp și a nu înțelege de unde vin simptomele mortale.

În același fel, ne distrugem creierul și, simultan viețile, în fiecare zi, consumând idei toxice despre problemele cu care ne confruntăm.

Te-ai întrebat vreodată, de ce pentru anumite persoane să stea în afara interacțiunilor dăunătoare, să nu se simtă atrase de personaje negative și să se despartă fără bătaie de cap este foarte simplu, iar pentru altele relațiile sunt o sursă constantă de agonie?

Chiar și cei mai frumoși, cei mai deștepți și cei mai realizați sunt afectați.

Reflectă bine.

Noi, astăzi avem acces la interconectare virtuală, mai mult ca niciodată, ceea ce face posibilă alimentarea minții tale dintr-un ocean imens de idei.

Nu ar fi just ca, punându-ni-se pe tavă mai mult decât vom putea vreodată digera d.p.d.v. cognitiv, să ne înfruptăm din această revărsare îmbelșugată de informații, să luăm aceste cunoștințe, să le aplicăm și să obținem rezultate fără precedent, în istoria omenirii?

Nu ar fi de așteptat ca, răsturnându-se la picioarele noastre acești munți de conținut online, să prosperăm și problemele noaste să devină o amintire amuzantă, pe care să o pomenim doar în glumă?

În schimb, consumarea timpului pe Internet, poate să ducă nicăieri, așa cum nu poți ajunge la o destinație stabilită cu o busolă defectă.

Pași care se fac atunci când nu ne scăpăm de oamenii abuzivi

  1. Adulții care nu se pot elibera de relațiile toxice consultă surse care induc în eroare.

Acestea îi învață că sunt victime ale agresorului și că, Dumnezeu îl va pedepsi sau, că, de pildă, karma va regla, în cele din urmă, conturile.

La fel de mediocră și cu finalitate umilă este sugestia de a te plasa în așteptarea unui salvator. Acesta, inevitabil va fi replica fără cusur a unui caracter de succes, care prin iubirea, tactul, afecțiunea și generozitatea sa, va înlătura toate lipsurile din calea suferindului, împlinindu-i necondiționat cele mai profunde dorințe.

În spațiul artificial creat de social-media, dar și în lumea reală, astfel de „consolări” produc:

  • o dăunare semnificativă;
  • o deviere de la cursul soluționării necazului.

A fi făcut să crezi că ești în plasa cuiva, fără niciun control personal, este cea mai comună capcană în care pică toți cei care nu progresează în ceea ce privește aspectele dureroase cu care se confruntă.

Această epidemie de bunăvoință venită din partea prietenilor, familiei, susținătorilor de pe Facebook etc., te poate face să crezi că s-a „vindecat” ceva, efect al unui moment de alinare simțit atunci când cineva este lângă tine.

Dar prețul este prea mare. O dată cu această picătură de calmare temporară, iei și concepții care îți mențin problemele și, ți se pare că îți îmbunătățești viața, deși nu este așa.

Ca rezultat, dai ani frumoși de realizări și împliniri pe o senzație scurtă de mângâiere oferită de oricine.

Valoarea contribuțiilor pe care ți le oferă alții ar trebui să fie apreciată dacă îți aduc rezultate importante în viață, care durează în timp.

Nu este vorba despre 5 minute sau câteva ore de diminuare a unei stări proaste, după care te întorci în același mediu, la relația distructivă, la jobul inadecvat sau la dezastrul financiar, pe care nu poți să îl gestionezi.

Aici este modelul inteligent de vindecare:

nicio soluție = niciun rezultat

soluții proaste = rezultate proaste

soluții bune = rezultate bune

În final, când te uiți la schema de mai sus, îți dai seama că ai fost băgat în seamă, dar că nu ai primit un ajutor valoros.

Cei care fac asta sunt ca niște oi îmbrăcate în blănuri de lei.

Deși par să te salveze, adevărul este că te injectează cu credințe care te fac să irosești mulți ani rătăcindu-te de la obiectivele tale.

De ce?

2.  Mulți atribuie problemele narcisistului sau agresorului.

În realitate, opusul este valabil.

Nu ești stigmatizat de un călău atotputernic, ești înlănțuit și rănit de propria minte și de gândurile acesteia ineficiente.

În structura ta există unele tipare care te predispun la decizii și alegeri cu toate urmările neplăcute pe care le observi în existența ta.

Imaginează-ți un mare ospăț cu cele mai felurite preparate culinare.

Invitații pătrund într-o sală magnifică de mari dimensiuni, în care se află o largă masă destinată servirii delicateselor. Intrarea în acel spațiu grandios se face dintr-un hol, în care organizatorii au așezat o masă mai modestă, cu platouri conținând triunghiuri de pâine și boluri cu compartimente pentru măsline și unt.

Fără a intra în principala încăpere destinată festivității, oaspetele ar consuma doar gustările simple de la intrare, pierzând oportunitatea de a se bucura de cele mai rafinate bucate.

Simbolic, societatea umană se aseamănă cu această petrecere.

Există o varietate abundentă de tipologii umane, însă tiparele noastre formate în copilărie sunt cele care îi selectează pe cei din jur și ne mențin blocați în legături deficitare sau care nu ne aduc satisfacții prea mari.

Prin urmare, nu ți se întâmplă totul din cauza unui semen rău, ci construcția ta conține mecanisme automate ce te împing să îți apropii persoane inadecvate și să le opui rezistență celor potrivite.

Așa cum ai trecut prin procesul de învățare a unor cunoștințe păgubitoare, ai la dipoziție dezvățarea și modelarea unor convingeri care să îți livreze altceva decât gunoi, drame și eșecuri.

Asta se a face într-un cadru dat de cineva pentru care, în mod natural, să țină la distanță conexiunile patologice nu reprezintă o provocare.

3. Într-o altă ordine de idei, majoritatea sugerează să depui eforturi considerabile pentru a-l schimba pe cel care te face să suferi.

Implicațiile negative sunt imense și am scris mai multe despre asta în articolul:

Încercarea de a-i schimba pe alții îți distruge viața

Mitul influențării în bine a cuiva, pierde din vedere următoarele fapte demonstrate:

Narcisiștii, socipații și psihopații nu se pot schimba din cauza patologiei lor ireversibile.

Nu avem un control real asupra ritmului și cursului dezvoltării altcuiva.

4. Când luptă într-adevăr ca totul să meargă bine, prizonierii schemelor nesănătoase din copilărie, nu se adaptează la progresul înregistrat de cei pe care îi stresează să se transforme.

Iată cum s-au comportat 3 persoane care nu și-au prelucrat rănile interioare:

1.Eram foarte îndrăgostit de soția mea, când lucram și locuiam în străinătate. Tot ce aveam erau discuțiile la telefon și fanteziile despre ceea ce vom face cândva. Când am venit în țară, ne-am despărțit. Cu cât erau mai puține obstacole între noi, cu atât îmi plăcea mai puțin. Nu mai puteam să  mă folosesc de distanță, pentru a scăpa de senzația sufocantă a unei relații adevărate.

 

2. Când l-am cunoscut, era căsătorit, dar eu îl iubeam pasional. Toți acei ani lungi am tot așteptat să divorțeze, am suferit, am plâns și am luptat pentru bărbatul pe care îl adoram. El era lumea întreagă pentru mine. Apoi, a lăsat-o pe soția lui și având-ul, nu mi s-a mai părut interesant.

3. C. nu prea se hotăra ce voia să facă în viață, iar eu am făcut presiuni să se maturizeze. Eram sigură că este bine cum procedez, pentru că mă preocupam pentru el. De fapt, eu luam toate deciziile pentru amândoi, pentru că era dependent de alcool. L-am forțat să meargă la terapie și, când, în cele din urmă a renunțat la băutură, m-am îndrăgostit de un coleg de serviciu care bea.

Până când în profunzimea noastră nu se va petrece înlocuirea cărămizilor din care sunt alcătuite reacțiile noastre, fie vom purta bătălii absurde, fie, dacă vom câștiga, îi vom elimina pe cei care se recuperează, pentru a relua ciclul.

 

Nicoleta I. Popliceanu

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

1 Comment

  • Nicoleta

    Reply Reply 17/12/2019

    Bine ai venit, pe pagina mea! Ți-a plăcut acest articol? Dacă ai întrebări sau dorești să împărtășești cu mine povestea ta, te invit, să o faci la rubrica de comentarii. O zi frumoasă!

Leave A Response

* Denotes Required Field