Ce înseamnă narcisist?

Ce înseamnă narcisist ?

Răspunsul la  întrebarea Ce înseamnă narcisist ? îl găsești în definiția narcisismului:

Semnele distinctive ale personalității patologice narcisiste sunt grandiozitatea, lipsa empatiei față de ceilalți și nevoia de admirație. Persoanele cu această afecțiune sunt deseori descrise ca fiind arogante, egoiste, manipulative și exigente. Ele se pot concentra, de asemenea, pe fanteziile grandioase (de pildă, succesul, frumusețea, strălucirea) și pot fi convinse că merită un tratament special. Aceste caracteristici încep, de obicei, la o vârstă adultă și trebuie să fie în mod evident consistente în mai multe contexte, cum ar fi la locul de muncă și în relații.

Sursa: definiția narcisismului

Narcisiștii sunt printre noi și mulți oameni cred că, narcisismul este o tactică. A fi narcisist este un tip de personalitate patologică.

Portretul narcisistului

Discursul lor, conduita și atitudinea pe care o au creează confuzie.

Obișnuiesc să impresioneze prin mijloace care nu corespund cu realitatea lor.

Afișează cu ostentație însemne ale statutului social sau bogăției (haine de firmă, automobil, fotografii din locații exotice sau restaurante luxoase, se pozează cu celebrități, lângă persoane de sex opus atrăgătoare ș.a.m.d.) doar pentru a-i înșela pe ceilalți asupra adevăratei lor naturi.

Joacă roluri prin care simulează atenția, galanteria sau admirația, în timp ce, intențiile lor ascunse sunt oribile. Scopul narcisistului nu este de a forma o relație sănătoasă de iubire, ci de a prinde victimele pentru a le folosi conform planurilor sale imorale.

În acest sens, narcisiștii recurg la minciună, atenții și cuvinte îmbietoare, dar false, făcându-te să te gândești la o urmare plăcută, chiar de vis.

Odată ce a reușit să te vrăjească, narcisistul nu mai dorește să se prefacă, modalitatea frumoasă jucată de a întreprinde ceva dispare și victima intră în stare de șoc, neînțelegând ce s-a întâmplat.

Seducția și farmecele reapar când sunt alții de față sau, dacă, narcisistul are vreun interes.

Indivizii cu acestă tulburare au o manieră de a se prezenta ce se bazează pe falsitate și înșelătorie, sunt imorali și capabili de fapte îngrozitoare. Fură, mint, își abuzează familia, maltratează animalele și încalcă legea.

Adeseori au adicții: probleme cu alcoolul, pot consuma droguri, pot fi obsedați de sex sau avea diferite alte dependențe.

Câteva caracteristici ale acestora sunt infatuarea, fanfaronada și demonstrațiile pe care le fac în public, pentru a fi în centrul atenției.

Sunt mari comedianți, folosesc umorul exagerat, fac unele acte excentrice iar, dacă nu se pricep la genul acesta de metode inventează o poveste dramatică, plină de tragedii sau o descendență nobilă.

Dacă este o victimă cronică, narcisistul își dă importanță, văicărindu-se interminabil.

Unii se laudă cu vasta lor cultură generală, cu talentul artistic, cu inteligența sau capacitățile lor sportive.

Din când în când, se opresc, pentru a insulta pe cineva.

Există oameni sensibili la emblemele și atributele vizibile cum ar fi poziția socială, mașina, banii, aspectul fizic sau comportamentele romantice ori pretențioase, iar narcisistul știe cum să exploateze asemenea interese.

Spre deosebire de narcisiști, narcisistele au răbdare. Se prefac răbdătoare, așteaptă cât este nevoie, simulează buna dispoziție și toleranța, calități apreciate de bărbați.

Creează iluzia că îi vor oferi partenerului independența sa.

Atitudinea narcisistelor se schimbă radical după ce victima se însoară cu ele sau când, din căsătorie, rezultă un copil. Au sindrom de copil răsfățat și provoacă scandalul din orice.

Sunt capricioase și fac scene.

Debutul într-o relație cu narcisistul poate fi fabulos. Ceea ce se întâmplă după aceea, se transformă într-o experiență bolnavă, care lasă urme.

Un numitor comun, întâlnit la multe victime ale narcisismului, este presimțirea că, ceva nu este în regulă.

Radarul intern al oamenilor detectează falsitatea, însă ei nu știu cum să interpreteze semnalele intuiției.

La început, nimic nu permite să se întrevadă faza următoare a relației, ce se va transforma într-un coșmar, seducția putând dura chiar și mai mulți ani, până ce intervine un eveniment care face victima dependentă de abuzator (pierderea serviciului, apariția copilului, boala, locuința achiziționată în comun, resursele materiale insuficiente, căsătoria etc).

Altfel spus, până nu ajunge legată de acesta, narcisistul nu își dezvăluie adevărata față.

Narcisiștii se pot manifesta ca o ființă încântătoare, amabilă însă, aceste farmece nu sunt reale, în spatele lor ascunzându-se indivizi profund tulburați, capabili de orice.

Un caz particular, este cel, în care, persoana vizată de narcisist descoperă cu cine are de a face și atunci, narcisistul lasă măștile să-i alunece de pe chip, luând decizia că, nu are rost să mai depună efort în a juca teatru cu o persoană care l-a prins și de care nu se mai poate folosi.

Vine o zi, în care, presimțirile se adeveresc și victima, în cele din urmă, înțelege că, narcisistul nu este persoana ideală care părea că este.

Niciun progres și nicio schimbare reală nu sunt posibile din partea narcisistului iar, să speri la un dialog real cu mincinosul este o adevărată amăgeală.

Apucăturile bizare ale acestuia se înmulțesc iar, contradicțiile dintre vorbe și fapte sunt cronice.

Dacă persiști în a lupta să îl schimbi, asta va lua din energia ta și te vei epuiza. Narcisiștii nu se schimbă. Ei sunt bolnavi.

În această poveste există o singură cale de scăpare: ușa de urgență și să nu mai privești niciodată înapoi.

Nicoleta Popliceanu

 

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

1 Comment

  • Mos Costschi

    Reply Reply 17/02/2020

    Majoritate is p’acilea, doar ca valorile manifeste diferă după potențialul avut…

Leave A Response

* Denotes Required Field