Ce înseamnă narcisist?

Ce însemnă narcisist ?

Răspunsul la  întrebarea Ce înseamnă narcisist ? îl găsești în definiția narcisismului:

Semnele distinctive ale personalității patologice narcisiste sunt grandiozitatea, lipsa de empatie față de ceilalți și nevoia de admirație. Persoanele cu această afecțiune sunt deseori descrise ca arogante, egoiste, manipulative și exigente. Ei se pot concentra, de asemenea, pe fanteziile grandioase (de exemplu succesul, frumusețea, strălucirea) și pot fi convinși că, merită un tratament special. Aceste caracteristici încep, de obicei, la vârsta adultă și trebuie să fie în mod evident consistente în mai multe contexte, cum ar fi la locul de muncă și în relații.

Sursa: definiția narcisismului

Narcisiștii sunt printre noi și mulți oameni cred că narcisismul este o tactică. A fi narcisist este un tip de personalitate patologică.

Portretul narcisistului

Discursul lor, conduita și atitudinea pe care o au creează confuzie.

Obișnuiesc să impresioneze prin mijloace care nu corespund cu realitatea lor.

Afișează cu ostentație însemne ale statutului social sau bogăției (haine de firmă, automobil, fotografii din vacanțe exotice sau restaurante luxoase, se pozează cu celebrități, lângă persoane de sex opus atrăgătoare ș.a.m.d.) doar pentru a-i înșela pe ceilalți asupra adevăratei lor naturi.

Joacă roluri prin care simulează atenția, galanteria, admirația în timp ce intențiile lor ascunse sunt oribile. Scopul narcisistului nu este de a forma o relație sănătoasă de iubire, ci de a prinde victimele pentru a le folosi conform planurilor sale egoiste.

În acest sens, narcisiștii recurg la minciună, atenții și cuvinte îmbietoare, dar false, făcându-te să te gândești la o urmare plăcută, chiar de vis.

Odată ce a reușit să te vrăjească, narcisistul nu mai dorește să se prefacă, modalitatea frumoasă de a acționa jucată dispare și victima intră în stare de șoc, neînțelegând ce s-a întâmplat.

Seducția și farmecele reapar când sunt alții de față sau dacă narcisistul are vreun interes.

Maniera de a se prezenta a indivizilor cu acestă tulburare se bazează pe falsitate și înșelătorie, sunt imorali și capabili de fapte îngrozitoare. Fură, mint, își abuzează familia, maltratează animalele și încalcă legea.

Adeseori au adicții: probleme cu alcoolul, pot consuma droguri, pot fi obsedați de sex sau avea alte dependențe.

Câteva caracterisitici ale acestora sunt infatuarea, fanfaronada și demonstrațiile pe care le fac în public, pentru a fi în centrul atenției.

Sunt mari comedianți, folosesc un umor exagerat, fac acte excentrice iar, dacă nu se pricep la asta, inventează o poveste dramatică, plină de tragedii sau o descendență nobilă. Dacă este o victimă cronică, narcisistul își dă importanță, văicărindu-se interminabil.

Unii se laudă cu vasta lor cultură generală, cu talentul artistic, inteligența sau capacitățile lor sportive.

Din când în când se opresc, pentru a insulta pe cineva.

Există oameni sensibili la atributele exterioare cum ar fi poziția socială, mașina, banii, aspectul fizic sau comportamentele romantice ori pretențioase, iar narcisistul știe cum să exploateze asemenea interese.

Spre deosebire de narcisiști, narcisistele au răbdare. Se prefac răbdătoare, așteaptă cât este nevoie, simulează buna dispoziție și toleranța, calități apreciate de bărbați.

Creează iluzia că îi vor oferi partenerului independența sa.

Atitudinea narcisistelor se schimbă radical după ce victima se însoară cu ele sau când, din căsătorie rezultă un copil. Au sindrom de copil răsfățat și provoacă scandalul din orice.

Sunt capricioase și fac scene.

Debutul în relații cu narcisiștii poate fi fabulos, ceea ce se întâmplă după aceea, se transformă într-o experiență bolnavă, care lasă urme.

Un numitor comun, întâlnit la multe victime ale narcisismului, este presimțirea că ceva nu este în regulă.

Radarul intern al oamenilor detectează falsitatea, însă ei nu știu cum să interpreteze semnalele intuiției.

La început, nimic nu lasă să se întrevadă faza următoare a relației, ce se va transforma într-un coșmar, seducția putând dura chiar și mai mulți ani, până intervine un eveniment care face victima dependentă de abuzator (pierderea serviciului, boala, apariția copilului, locuința achiziționată în comun, resurse materiale insuficiente, căsătoria etc).

Altfel spus, până nu ajunge legată de acesta, narcisistul nu își dezvăluie adevărata față.

Narcisiștii pot arăta ca o ființă încântătoare, amabilă însă, aceste farmece nu sunt reale, în spatele lor ascunzându-se indivizi profund tulburați, capabili de orice.

Un caz particular, este cel, în care, persoana vizată de narcisist descoperă cu cine are de a face și atunci, narcisistul lasă măștile să-i alunece de pe chip, luând decizia că nu are sens să mai depună efort în a juca teatru cu o persoană care l-a prins și de care nu se mai poate folosi.

Vine o zi, în care, presimțirile se adeveresc și victima, în cele din urmă, înțelege că, narcisistul nu este persoana ideală care părea a fi.

Niciun progres și nicio schimbare reală nu sunt posibile din partea narcisistului iar să speri la un dialog real cu un mincinos este o adevărată amăgeală.

Apucăturile bizare ale acestuia se înmulțesc, iar contradicțiile dintre vorbe și fapte sunt cronice.

Dacă persiști în a lupta să îl schimbi, asta va lua din energia ta și te vei epuiza. Narcisiștii nu se schimbă. Ei sunt bolnavi.

În această poveste există o singură cale de scăpare: ușa de urgență și să nu mai privești niciodată înapoi.

Nicoleta Popliceanu

 

Descarcă gratuit Meditația Theta Healing

Lasa un comentariu

1 Comment

  • Mos Costschi

    Reply Reply 17/02/2020

    Majoritate is p’acilea, doar ca valorile manifeste diferă după potențialul avut…

Leave A Response

* Denotes Required Field